Dagens namn i fruntimmersveckan: Fredrik

Dagens namn

Idag inleds fruntimmersveckan med Fredrik. Jag hakar på Kulturkollos utmaning om dagens namn och satsar nu stort på fruntimmersveckan. Märkligt nog så är det fortfarande Fredrik och Fred i den svenska kalendern. Likaså i den finlandssvenska, som också har fruntimmersvecka nu. I den finska, däremot, har Fredrik ersatts med Riikka, en variant av Fredrika. Eftersom Fredrika är en variant av Fredrik, grattar jag idag även Fredrikor (som egentligen har namnsdag den 19 september).

Dagens tre namnsdagsbarn

Fredrika Bremer: En av Sveriges första feminister och en stor förkämpe för kvinnors rätt till utbildning. Hennes bok Hertha är givetvis med i den feministiska litteraturkanonen.

Riikka Pulkkinen: En finsk författare som jag varit sugen att läsa länge. Finska är månadens språk i Augusti och då tänkte jag slå till på Sanningen som står hemma i bokhyllan.

Freddy på Saltkråkan: En karaktär som jag verkligen tyckt om. Inte för att jag kunnat skilja henne från systern Teddy, men  i kombination är de ett radarpar som fått för lite utrymme i filmerna.

2 kommentarer

    • Anna19 juli, 2019 kl. 10:17
    • Svara

    Rikkas romaner vill jag också läsa. Tack för tipset!

    1. Jag är också spänd på henne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.