Välkommen till dagens julboksmaraton!

Julböcker

Idag såhär årets näst sista dag ska vi ägna oss åt julböcker. Det blir juboksmaraton från och med nu fram till 22 ikväll. Det kommer att komma recensioner på böcker, spaningar från andra bloggar och lite tips om mer alternativa julböcker. Mer tips på bra julböcker välkomnas självklart under hela dagen!

Eftersom dagen kommer att gå i feelgood-bokens tecken kommer här lite punkter som jag kommer att använda mig av i recensionerna för att bedöma bokens kvaliteter som romantisk julbok.

Julboksingredienser

 1. Kvinnan: Hon får inte vara ett mähä, utan en självständig kvinna som söker eller som inte vet att hon söker kärleken.
 2. Mannen: Ja tyvärr verkar det vara hopplöst heteronormativt, så här kommer jag att bedöma mannen och hans kvaliteter som en bra man.
 3. Intrigen: För att det ska bli bra behövs en spännande intrig. Det är inte direkt så att man undrar hur det ska sluta, mer hur det ska gå till. För egen del tycker jag också att det måste vara sannolikt. Inte sannolikt som att det skulle kunna hända i verkligheten, utan så att författaren är så pass skicklig att jag vävs in i en illusion om att det är troligt att det skulle kunna gå till just så.
 4. Rekvisita: Det måste såklart vara snö och juliga miljöer, men också gärna med andra trevliga saker som ramar in historien.
 5. Det obligatoriska exet: Exet eller soon-to-be exboyfriend är alltid ett inslag. Han ska vara hopplös på ett sätt som är uppenbart för alla utom för huvudpersonen själv. Här är det trevligt om han inte är ett fullkomligt monster, utan sannolik enligt definitionen ovan.
 6. Feminism: Det behöver inte vara vrålfeminsitiskt och normkritiskt, men det behöver vara en viss grad av anständighet. Borta måste kvinnan vara som räddas av riddaren på den vita hästen och nu vill jag se självständiga kvinnor som väljer själva och hittar sin egen väg.

Häng med under dagen!

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Ohh, det här blir skoj! Jag har själv sett till att skriva klart alla mina jultexter idag, så att jag inte sitter där på trettondagen och tvingas skriva om sånt som känns soooo last year 😉

   • Hanna30 december, 2018 kl. 11:31
    Författare
   • Svara

   Haha, klokt! Jag kände lite samma sak och bestämde mig för att köra alla under en dag.

  • Sara Pepparkaka30 december, 2018 kl. 09:56
  • Svara

  Om man vill ha en deckare istället som utspelar sig kring lucia och jul kan jag ju tipsa om Den åttonde tärnan av Eva Frantz!

   • Hanna30 december, 2018 kl. 11:32
    Författare
   • Svara

   Bra tips! Annars är ju Vitklädd med ljus i hår av Maria Lang en höjdare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.