Dagens feminist: Siri Hustvedt

Siri HustvedtKort fakta

Född 1955 i Norhtfield, Minnesota.
Amerikansk författare med norska rötter.
Debuterade 1983 med diktsamlingen Reading to You.

Siri Hustvedts feministiska gärning

Siri Hustvedt växte upp och gick i skolan i sin hemstad Norhtfield i Minnesota. Hon tog även studentexamen från en gymnasieskola i Bergen. Hennes föräldrar är födda i USA, men har rötter i Norge. Hon tog doktorsexamen i engelska på Columbia University 1986.

Efter examen började hon skriva på allvar och hon debuterade som romanförfattare 1992 med Ögonbindeln. Boken har även blivit film. Sitt stora genombrott fick hon med Vad jag älskade 2003.

Som kvinnlig författare har hon upplevt att män inte gärna läser böcker skrivna av kvinnor. Hustvedt är gift med den också kända författaren Paul Auster och i boken 50 shades of feminism berättar hon hur olika hon och hennes man behnadlas när de är ute och signerar böcker. Alla vill läsa Paul Austrer, men om män köper böcker av Siri Hustvedt är det för att ge till sina fruar.

Hon bor med Paul Auster i Brooklyn, New York och de har en dotter tillsammans. Sophie Auster är född 1987 och är musiker och skådespelare.

Siri Hustvedt och jag

Jag läste Sommaren utan män och tyckte mycket om den. Sedan dess har jag tänkt att jag ska läsa något mer av henne, men det har inte blivit så. Efter att jag läst hennes bidrag i Fifty shades of feminism, respekterar jag henne ännu mer. I dagarna kom Den lysande världen på svenska och den satte jag tänderna i direkt.

Siri Hustvedt kommer till Bokmässan 2014 och jag kommer att missa det här seminariet, men hoppas att jag kommer att få lyssna till henne på annat sätt.

Böcker av Siri Hustvedt som jag läst och recenserat

Sommaren utan män 2011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.