Dagens datum: Canadensiska kvinnor ville vara personer

Min man tipsade mig om att man på Wikipedia kan titta på dagens datum och vad som har hänt genom historien just detta datum. (Engelska Wikipedia rekommenderas, då det svenska är rätt så tunt).

Idag för 84 år sedan, dvs 1927, lämnade fem canadensiska kvinnor in en petition till Canadas högsta domstol där de frågade om”personer” i konstitutionen inkluderade kvinnor (det stod att personer kunde bli senatorer). Den 24 april 1928 kom svaret: Nej, kvinnor är inte personer. Dock fick denna petition långtgående konsekvenser för kvinnors rättigheter i Canada. Kvinnorna som skrivit petitionen kallas för The famous five och de var: Emily Murphy Det brittiska imperiets första kvinnliga domare, Irene Marryat Parlby, den första kvinnliga ministern i delstaten Alberta, Nellie Mooney McClung, en känd suffragett och medlem av Albertas delstatsparlament, Louise Crummy McKinney, den första kvinnan att väljas in i Albertas delstatsparlament och för den delen i något delstatsparlament i det brittiska imperiet och Henrietta Muir Edwards, advokat för arbetande kvinnor och medlem i organisationen Victorian Order of Nurses.

Staty i Calgary av de fem kvinnorna. En identisk ska finnas utanför parlamentet i Ottawa

Jag höjer mitt glas pepsi max och skålar för denna viktiga händelse i Canadas historia!

2 kommentarer

    • Annica28 augusti, 2011 kl. 09:01
    • Svara

    Tack för tipset 🙂 Det var inte bara en uppmuntrande historia, utan jag gillar statyerna också. Jag blev så glad att kvinnorna inte bara stod upp och ner, utan att de föreställs som aktiva. De står aktivt och diskuterar med varandra. Me like 🙂

    1. Det har du helt rätt i! Det är verkligen action i statyn. Jag blev glad när min man läste upp att detta hände igår för 84 år sedan. Det gjorde mig sugen på att läsa mer om händelsen och om kvinnorörelsen i Canada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.