Canada för mig

Canadas flaggaCanada, jo jag stavar det med C, klarar inte av den svenska stavningen med K. Ni behöver alltså inte anmärka på det.

Kulturkollo utmanar oss att skriva något om Canada och landets kultur. För mig är Canada hockey, OS i Calgary och Anne på Grönkulla. Och författarna Margaret Atwood och Alice Munro.

Hockey

Mitt största hockeyminne är nog den matchen jag aldrig såg. Jag var tio år och sjöng i kyrkan. Samtidigt satt mamma i bilen och lyssnade på hockey, Sverige -Canada. Hon skrek när vi kom ut: Vi leder med 7-0!!! Jag blev eld och lågor och mamma bröt nog en och annan hastighetsregel när vi åkte hem. Det blev 8-0 i bilen och så sprang vi in. 8-0, skrek jag till min bror. Nej, 9-0, rättade han. Matchen var slut och vi var överlyckliga.

OS i Calgary 1988

Nej, vi plockade inte hem OS-guldet i hockey, som 11-åriga Hanna trodde att vi skulle göra. Däremot gjorde Gunde Svan och Tomas Gustafsson sitt. Ett annat starkt minne var Lars-Börje ”Bulan” Erikssons brons i super-G. Det blev en symbol för det OS kom att bli för mig som barn – helt okända personer som råkade ta medalj för Sverige. Mitt enorma sport-intresse var definitivt där för att stanna.

Anne på Grönkulla

Jag orkade aldrig läsa alla böckerna, men älskade tv-serien. Så bra, så vacker och så feministisk! Jag tror bestämt att jag måste se om den snart igen. Läs min recension av Anne på Grönkulla.

För med canadensisk litteratur, däribland såklart Munro och Atwood, se sidan Canada.

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Hockey förknippas definitivt med Kanada, men jag avstår nog mer än gärna från att titta på matcher. Boken Anne på Grönkulla köpte jag faktiskt för inte så länge sedan för att jag blev så sugen på en omläsning.

  1. Haha, nu tittar jag inte heller så mycket men när jag var barn var hockey-VM alltid ett vårtecken. Måste läsa om Anne på Grönkulla också!

 2. Jag känner ju mer och mer att jag verkligen borde läsa Anne på Grönkulla – jag har ju aldrig gjort det! Fast den där tv-serien kunde jag ju se i stället, kanske?

  1. NU ska jag avslöja en sak. Jag tror inte heller att jag har läst den. Jag har läst fortsättningen, men inte den. Jag har sett serien och den är helt underbar 🙂

 3. Jag som ansträngde mig så för att stava med K… 😉

  Anne på Grönkulla har jag faktiskt läst, åtta stycken av dem i alla fall. Vet inte hur många det finns 🙂

  1. Haha, ansträng dig inte i onödan 😉 Det finns många böcker om Anne på Grönkulla, men jag tröttnade och läste inte ut den tredje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.