Brev till min dotter Selma

Selma på mammas 40-årsdag

Här kommer ett brev till min dotter Selma. Inspiration kommer från Brev till min dotter. 

Selma, min älskade dotter, du var så efterlängtad. Både du och din bror är resultat av många års längtan och kämpande att få barn. Din bror kom på första ivf-försöket, medan dig fick vi vänta på länge, länge. Du och din bror är det mest värdefulla jag har och er pappa har.

Jag var helt övertygad om att du skulle vara en pojke. Det spelade ju egentligen ingen roll om du var en flicka eller en pojke, men nu är jag såklart glad över att det blev du och ingen annan. Nu vill jag lära dig att bli en självständig kvinna som aldrig låter någon göra något med dig mot din vilja.

Din kropp är din, Selma. Ingen har rätt att ta på den eller håna den. Det spelar ingen roll om någon är kär i dig eller kanske bara lite omogen. Ingen har rätt att kränka dig, din integritet och din kropp.

Det dröjer länge innan du ska ut i världen och få känna på att den är hård, kanske särskilt hård mot unga kvinnor. Innan dess ska du gå igenom en tid av aningslöshet. Jag hoppas för din skull att den tiden ska bli lång. Din bror har just nu, vid en ålder av fem år, upptäckt att han inte får ha rosa på sig. Det är såklart smärtsamt att höra, men samtidigt är jag glad att tiden utan normer varade så länge. Jag hoppas att du får leva minst lika länge, och förhoppningsvis längre, utan regler och normer om vad pojkar och flickor bör och inte bör /göra/tycka/ha på sig.

Du är en mycket bestämd liten flicka redan nu, vid tio månaders ålder. Jag misstänker att detta kommer att följa dig genom livet. Håll på det, Selma, även om det just nu retar livet ur din föräldrar. Du kommer ha nytta av din envishet och till och med din kräsenhet. Som en tröst för oss nu känns det någonstans tryggt att du värdesätter hemlagad mat och hellre umgås än suger på napp, även om det gör det svårare för oss. Jag misstänker att vi kommer att få större problem med dig vad det lider, men kör på ditt race och gå din egen väg. Det är mitt råd till dig, även om jag kanske kommer att ånga mina ord många gånger.

Jag älskar dig av hela mitt hjärta. Jag älskar dig och din bror mest av allt i hela världen.

Din mamma

Jag och mina barn

Jag och mina barn morgonmyser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.