Bredvidläsning: Upptäckten av currywursten av Uwe Timm

Upptäckten av currywurstenEftersom jag har tysk höst här på bloggen passade jag på att köpa lite pocket i Thorén och Lindskogs monter på bokmässan. Uwe Timms Upptäckten av currywursten har många bloggare jag litar på gillat så den fick följa med till Marocko.

Enligt Timm är det Lena Brücker, av allt att döma en fiktiv person, som strax efter andra världskriget uppfann currywursten i Hamburg. Bokens berättare beger sig till hennes ålderdomshem för att ta reda på hur. Vi får höra en historia om hur Lena Brücker gömde en ung desertör i maj 1945 och sedan inte talade om för honom att kriget var slut för att hon både skulle sakna sällskapet och sexet. Hur har detta med currywursten att göra? Det kommer, men du får vänta till slutet och det tänker jag inte avslöja.

Jag gillade denna korta humoristiska roman. Lena Brücker var en rolig bekantskap och ett fint kvinnoporträtt. Fastän hon var oerhört självisk och ville njuta av sin unga soldat mer än nödvändigt så var hon också en kvinna som fallit offer för en man som inte respekterade henne. Någonstans fanns det en liten förståelse för att hon ville njuta av livet så länge som möjligt.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

 1. Tysk höst, was ist das? Jag drunknade helt i jobb och har inte hunnit med något av det jag tänkt … Men kul att läsa att det går bättre för dig, Uwe Timm är bra!

   • Hanna25 november, 2014 kl. 05:49
    Författare
   • Svara

   Jag drunknade inte i jobb utan i jobblöshet, så det kan vara en förklaring 😉 Jag ska läsa flera av dina tips nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.