Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Bredvidläsning: Tyska böcker

Bredvidläsning: Tyska böcker

Jag har läst lite tyska böcker nu när vi har haft en Berlinresa inbokad och varit där. Två böcker tänkte jag skriva lite om. Han är tillbaka av Timur Vermes (Leopard) och Lycka – legenden om Paul och Paula av Ulrich Plenzdorf (Thorén och Lindskog).

Han är tillbakaHan är tillbaka av Timur Vermes: Hitler vaknar upp i en park med huvudverk. Året är 2011 och han vet inte vad som hänt och varför han ligger i en park. Men den politiska viljan har han kvar och så sakteliga anpassar han sig till den nya tiden och den nya tekniken. Han blir tagen för skådespelare och komiker vart han än går och blir upptäckt av ett TV-bolag. Där kan han agitera fritt medan folk hejar på och tycker att han är så bra. Några börjar tycka att det är ganska långt från satir, men han har så många supporters att han får vara kvar. En del gillar till och med det han säger.

Boken var ganska precis som jag tänkte mig. Rolig i början när komiken var att det gått 66 år och Hitler stöter på tekniska problem. Sedan blev det lite för mycket av det, men det blev också mer allvarligt. Det är en tänkvärd bok, men kanske inte så bra som jag hade hoppats.

Lycka - legenden om Paul och PaulaLycka – legenden om Paul och Paula av Ulrich Plenzdorf: Den här boken bygger på ett filmmanus från 1973. Paul och Paula bor på samma gata och Paula är ensamstående mor till två barn och Paul olyckligt gift med en mycket snygg fru som är otrogen mot honom. Deras vägar korsar ofta och en dag blir de äntligen ett par, men det är inte bara en rak väg mot lycka.

Det var en mycket speciell bok, precis som förlaget utlovat. Jag tyckte om den, men den innehåll saker som borde få varningstexter i stora bokstäver på framsidan. I alla fall för småbarnsmorsor. Jag tyckte ändå om den, men orkade inte hålla mig närvarande hela boken igenom för att det blev lite för jobbigt. Det var ett fint kvinnoporträtt av Paula.

2 kommentarer

  1. Jag hade turen att läsa ”Er ist wieder da” tillsammans med min tyska livspartner som snappade upp många fler kluriga antydningar än jag gjorde, han hade roligt åt den oftare än jag och fick förklara saker. Väldigt intressant!

    1. Det förstår jag! Jag gissade hela tiden att man som tysk skulle ha större behållning av boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.