Recension: Bramley, Cathy; Projekt jul; 2021

Projekt julFörst ut i dagens julboksmaraton är Projekt jul av Cathy Bramley. Den kom ut på svenska på Piratförlaget 2021 och boken är i typisk engelsk miljö på landsbygden. Jag dras mer åt engelska julböcker än amerikanska (och svenska också för den delen), så jag hoppades en del på denna.

Merry friar till sin pojkvän och får nobben. Deras förhållande klarar inte det och Merry hittar en stuga som hon flyttar in i och försöker driva sitt nystartade företag där hon tillverkar ljus. En dag får hon översvämning i huset och hyresvärden visar sig vara en ganska snygg kille, Cole. Han i sin tur är bitter över att exfrun flyttat med barnen till Kanada och inte tänker komma hem till jul, som planerat. Merry får ett stort problem på halsen när hon åtar sig att fixa byns julfirande.

Cole och Merry träffas och tycke uppstår. Allt går lite väl fort och lite vält enkelt i den här boken. Det är mysigt och fint, men det finns inga hinder som måste överbryggas och missförstånden som står i vägen är så små och löses fort så det blir aldrig riktigt spännande (eller så spännande det blir i sådana här böcker). Det finns fina sidokaraktärer, men allt är lite väl sockersött.

Det positiva är att det obligatoriska exet inte är diabolisk, utan tvärt om en rätt huvens kille. Det måste inte alltid handla om att en skitstövel vill ha någon tillbaka för att det ska bli romantiskt. Det är också spännande att huvudpersonen är småföretagare. En spaning som jag fick berättad för mig är att många kvinnor i feelgood ofta är småföretagare. Det stämmer ju rätt bra. Är det inte caféer eller boklådor kan det tydligen också vara ljustillverkning. Lagom feministiskt med andra ord.

Det är jul, det är snö, det är självständig kvinna och ingen idiot till ex som stör. Så långt en perfekt julbok. Det vara bara lite för enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.