Recension: Karlsson, Jonas; God jul; 2013

God julFörra gången jag läste God jul av Jonas Karlsson tänkte jag inte att den var särskilt feministisk. Efter första omläsningen gör jag en lite annan tolkning, men feminism eller ej så är det en helt fantastisk bok. Jag recenserar boken här med Frida i fokus, den ordningsamma Frida som står i centrum. Boken är utgiven på Wahlström & Widstrand och jag lyssnade på den på Storytel och det är Jonas själv som läst in den.

I en svensk kommun kommer kommunledningen på den briljanta idén att man ska göra något roligt för invånarna. Eftersom det handlar om nollbudget, faller valet på att skriva god jul i fönsterna med hjälp av adventsljusstakar. Det är lättare sagt än gjort och projektet får många olika vändningar. Först visar det sig att det handlar om olika ljusstakar och att de lyser olika starkt. Sedan är det fritidsförvaltningen som jobbar över och stör ordningen med släckta rum och tända ljusstakar. Det börjar också att florera rykten om att den som får en ljusstake också kommer att få sparken. Den som förväntas fixa allt är Frida, den tysta unga kvinnan som jobbar på ekonomiavdelningen.

God jul handlar om byråkrati och förvaltning och alla som jobbat i någon form av organisation kommer att känna igen sig. Det är fantastiskt roligt och jag skrattade högt flera gånger. Frida är den som ska styra upp. Hon förväntas kunna prata med alla och de äldre gubbarna vill att hon ska göra det som de är för obekväma med. Det gäller allt från att prata med chefen på fritidsförvaltningen att släcka lamporna till att förklara för den äldre medarbetaren att hon tyvärr inte får ha en ljusstake i sitt fönster.

Såklart går det inte. Det är för många människor och viljor att det blir ett projekt som inte går att ro i land. De äldre gubbarna, med betydligt högre position än Frida, vill inte tappa ansiktet. Dagen efter Lucia ska nämligen tidningen komma och fota kommunhuset. Kanske ska de låta Frida lösa allt? Men något ansvar för en okonventionell lösning kommer ingen av dem att ta.

Lyssna på den här boken och skratta samt låt skrattet fastna i halsen. Den är helt fantastisk och jag rekommenderar alla som vil ha något bra att börja med som oerfaren ljudboksläsare. Nästa gång ska jag läsa den. Maken fick den i julklapp från sitt jobb.

1 kommentar

    • Katarina24 januari, 2022 kl. 10:23
    • Svara

    Jag läste den just, fick läsa i omgångar för den var så trovärdig att det blev ångestskapande. Samtidigt väldigt rolig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.