Börja se strukturer, feminister!

Låter det konstigt? Det gör väl alla feminister? Nej, så är tyvärr inte fallet. Häromdagen gav jag en känga till vänsterfeminister. Här kommer högerkängan.

Många av oss liberalt sinnade känner sig ensamma i den feministiska gemenskapen och upplever att vi nu behöva söka oss mer till varandra. Men alla tycker tyvärr inte som jag. Bland borgerliga feminister är det vanligt att bara prata om individens val och att alla val ska respekteras. Man bortser ofta helt från strukturer. Jag är också liberal och tycker att det är viktigt att se till individen, men jag inser att det finns strukturer som inte låter oss leva som individer.

Det finns två saker som får en borgerlig feminist att se rött. Det första är kvotering. Jag som liberal är självklart skeptisk till kvotering, men vi måste kunna se till århundraden av manlig kvotering, för inte är det väl för att kvinnor är dummare som gjort att de inte nått så många höga positioner? Det är viktigt att man åtminstone kan tänka i banor om att det behövs jämn könsfördelning. Tyvärr tycker många borgerliga feminister att man inte borde bry som inte könsfördelningen alls eftersom kompetens måste gå före kön. Ser man strukturer blir det uppenbart att det i nuläget inte bara är kompetens som avgör om man får en styrelseplats eller en politisk position. Det är massor av andra faktorer som spelar in (såsom vänskapsband, popularitet, hudfärg och kön). Att då säga att kompetens måste går före kön är därför inget annat än en grund analys och ett populistiskt sätt att argumentera.

Det andra är genuspedagogik. Trots att det borde vara en självmotsägelse så finns det dem som kallar sig feminister som tycker att genuspedagogik på förskolan är indoktrinering av pk-politik. Det finns dem som förespråkat mer genuspedagogik som har sagt många stolligheter, men det allra mesta är enkla, vettiga saker. Att ta bort dockvrån och istället blanda leksaker är inte samma sak som att tvinga eller förbjuda barn att leka med vissa leksaker.

Ska vi kunna arbeta konstruktivt med feminism för jämställdhet måste vi kunna se strukturer.

1 kommentar

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

    Hear, hear

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.