Bokmässestafett: Min bokmässa år för år

Bokmässan logga

Då var det min tur att skriva om bokmässan. Detta inlägg är en del av en bokmässestafett där temat är bokmässan och det är ju rätt så brett. Jag började skriva och visste inte riktigt var det skulle sluta. Det visade sig bli en resa från min första bokmässan till zoom-minglet i torsdag. Det är också en resa från att jag var en ensam virtuell feministbiblioteikarie, till att bli en självklar del av bokbloggarmaffian. Den resan har betytt oerhört mycket för mig.

Min kronologiska berättelse har två spår där det är en (eller flera) berättelser i texten och en annan i bildtexten. Bilderna är valda för att jag kände något för just de bilderna när jag gick igenom gamla foton från mässan. De är kanske inte representativa eller de bästa, utan har en historia att berätta.

2011 hade jag precis fött barn och jag hade under slutet av graviditeten smått börjat förstå att jag var en bokbloggare. Det fanns ett helt community av andra bokbloggare och jag började lära känna några av dem. I september var det bokmässa och första gången sedan jag bott i Göteborg och alltid besökt bokmässan, kände jag att jag borde vara där. Det skulle dock dröja två år innan jag kom dit.

Hanna och Linda

2013 träffades jag och Linda Enligt O för första gången och vi hade likadana klänningar på oss. Om det är något jag lärt mig från bokbloggarmaffian är att likadana klänningar inte är något unikt. Varje år är det några som har likadana klänningar på mässan. Bilden är tagen av Anna och dagarna går.

2013 var det äntligen dags! Jag hade sett att bokmässan sökte bloggambassadörer, men missade att skicka in en ansökan. Det skulle ändå bli en händelserik bokmässa med massa fina möten med andra bokbloggare, förläggare och författare. Jag visste att jag hade hittat hem.

Jag och Anna Charlotta Gunnarson

2014 sprang jag på Anna Charlotta Gunnarson som jag då pratade en del med på Twitter. Lite starstrucked, men vågade ändå gå fram och hälsa!

2014 blev jag så äntligen bloggambassadör och var på bokmässan under alla dagarna. Jag kom redan på onsdagen för att inte missa något. En cool sak var att jag intervjuade den österrikiska författaren Sabine Gruber på tyska. Efter det klarar man vad som helst. Jag var också med och ordnade mingel och satt och hängde i vårt bokbloggarrum och pratade med alla möjliga trevliga människor. Jag kände äntligen att jag var en i gänget. Nästan alla hade varit med förr, men det fanns ändå plats för en som släntrat in lite senare.

Lotta och Christoffer Carlsson

2015 var ett jobbigt år på mässan. När bilden ovan togs sprang delar av bokbloggarmaffian in i ett gäng författare i Gothias lobby. Lotta Hyllan var oerhört imponerad av att få prata med Christoffer Carlsson och jag var oerhört sjuk och trött och ville bara ha tag på mina saker som var inlåsta i ett rum dit bara Lotta och de andra i Kulturkollo hade nyckeln till. När jag väl fick tillbaka mina saker tog jag en taxi till hotellet. Dagen efter ställdes alla mina åtaganden in och jag fick åka hem i förtid.

2015 var jag nygravid och sjuk. Det blev en kort mässa, men jag fick i alla fall träffa mina vänner, mingla och botanisera bland montrarna på mässan. Tema var Ungern och jag skrev mycket om det både på bloggen och i Tidningen Nu. Dock minns jag mest gravidillamåendet och hyperförkylningen (och att jag inte kunde köpa hostmedicin för att det inte finns någon sådan man får ta i första trimenstern).

Jag, Selma och Linda Palm

2016 var Selma med på bokmässan och jag pendlade från föräldrahemmet i Lidköping till Göteborg. Med på tåget på torsdagen var barnboksförfattaren Linda Palm, som bor i Lidköping.

2016 var jag på mässan med en liten bebis. Det var tur att bokbloggarrummet fanns kvar så att jag kunde hänga där och amma och bara ta det lugnt. Det blev inga seminarier för mig det året av naturliga skäl, men det blev en efter omständigheterna bra mässa ändå.

Jag och Metta

2017 var jag på bokmässan med en ettåring, men jag gick lite egentid. På bomässan 2017 fick jag äntligen träffa Metta Kulturloggen irl!

2017 var ytterligare ett år på mässan med barn. Jag och min man var båda där och vi tog hand om lilla medan stora var hos mormor och morfar. Jag hann inte med så mycket i seminareväg, men kom i alla fall iväg på Årets bok utan barnet. Jag lyckades också intervjua författaren och min gamla lägerledare Cannie Möller på en lekplats inne på mässan.

Pokemon Go och Boblmaf

2018 var jag på Park avenue för första gången under mässan. Väl där passade jag på att spana på kändisar. Skoja bara, jag valde att spela Pokemon Go med likasinnade bokbloggarkollegor.

2018 var jag äntligen på mässan igen ensam! Jag kunde gå all in och följa med till Park och allt annat som jag varit tvungen att välja bort tidigare. Jag intervjuade danska Ida Jessen och även det nervöst på svenska/danska. Hon visade sig dock prata så begriplig danska att det gick hur bra som helst.

Selfie med Helen Pankhurst på bokmässan 2019

Jag tog en selfie med Helen Pankhurst och i mitt ansikte ser ni ett leende på någon som är enormt lycklig!

2019 var ett oerhört bra år, rent produktivt. Jag intervjuade feministen Helen Pankhurst, vilket var oerhört coolt och träffade även det nya stjärnskottet Kate Davies. Intervjun med Pankhust var logistiskt en katastrof men hon var så oerhört ödmjuk att det blev ett bra samtal ändå. Jag bodde för första gången på Gothia Towers och det gav en extra dimension till mässan då möjlighet till avkoppling fanns. Gjorde absolut inget att jag delade rum med två trevliga tjejer.

Montermingel 2020

2020 bidde det inget mingel, inga sociala möten och inga intervjuer. Men det bidde ett fint zoom-möte med trevliga vänner och några digitala seminarier.

2021 tar vi förhoppningsvis igen allt med dunder och brak. Då är det jag som åker dit i dagarna fyra och laddar med nya vackra klänningar som kanske Linda eller Ulrica eller Helena också har. Vi ses snart igen, även om det inte blev någon mässa i år rött hjärta snapchat

Läs även de andra inläggen i stafetten:

9.30 Bokhyllan i pepparkakshuset

10.00 och dagarna går …

10.30 Ett eget läsrum

11.00 Bokdivisionen

11.30 Tusen sidor

12.00 Västmanländskans bokblogg

13.00 Feministbiblioteket

14.00 Fiktiviteter

15.00 Bokbesatt 

16.00 enligt O

17.00 Agnes Bokblogg  

8 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • Anna26 september, 2020 kl. 02:29
  • Svara

  Alltså! Tack för foton!

   • Hanna27 september, 2020 kl. 10:13
    Författare
   • Svara

   Det var ett rent nöje att plocka fram dem 🙂

 1. Well, thank you! Jag tyckte inte heller att det gjorde något. 😉 Det enda jag ångrar lite är att jag inte åkte tidigare år så jag hade hunnit lära fler mer!

   • Hanna27 september, 2020 kl. 10:14
    Författare
   • Svara

   Jag förstår, det kan jag också ångra även om jag varit med ett tag. Funderar på om jag ska boka rum till nästa år nu 😉

 2. Roligt att se en bild från varje år!

   • Hanna27 september, 2020 kl. 10:14
    Författare
   • Svara

   Kul! Det var roligt att ta fram dem 🙂

 3. Men åh vilken underbart inlägg! En berättelse om Bokmässan och om ditt liv under de här åren! Håller tummarna för att det kan bli en riktig bokmässa nästa år.

   • Hanna29 september, 2020 kl. 03:02
    Författare
   • Svara

   <3 Det håller vi verkligen tummarna för!

 1. […] och dagarna går … Ett eget läsrum Bokdivisionen Tusen sidor Västmanländskans bokblogg Feministbiblioteket Fiktiviteter Bokbesatt enligt O Agnes bokblogg Breakfast […]

 2. […] dagarna går …11.00 Bokdivisionen11.30 Tusen sidor12.00 Västmanländskans bokblogg13.00 Feministbiblioteket14.00 Fiktiviteter15.00 Bokbesatt16.00 enligt O17.00 Agnes bokblogg18.00 Breakfast Book […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.