Bokmässan 2023: Tema Ljud

Ijwtbc på bokmässan 2023 Foto Natalie Greppi

I just want to be cool på bokmässan 2023. Foto: Natalie Greppi

Det här är en modifierad text av en som jag skrivit till förra veckans nummer av NU (prenumerera här). Jag har förlängt och svävat ut och gjort den mer personlig. 

Ljudböcker är något jag konsumerar mycket, men inte riktigt känner att jag behöver gå på något seminarium om. Därför var jag inte så intresserad av årets tema ljud. Men så lovade jag sonen att göra ett ärligt försök att få I Just Want To be Cool:s senaste bok signerad så jag bestämde mig för att gå på ett seminarium med de. Men trots det, fick jag ingen kråka i någon bok, för att de skulle signera vid annat tillfälle och då slog de signeringskörekord med 30 meter, från 170 meter till 200.

IJWTBC på Bokmässan 2023

Seminariet behandlade det relativt nya fenomenet att gå från ljud och rörlig bild, till tryckt bok. Alla som har barn har kunnat ta del av flera kända personer eller karaktärer som kommit ut i bokform. De bland yngre barn kända Yumi och Tomu var på mässan för att marknadsföra sin bok (som jag fick autograf av förra året). Att kända youtubers skriver böcker har fått många läsovilliga barn och tonåringar att börja läsa, bland annat min egen son.

På seminariet diskuterade IJWTBC:s Emil Beer, Victor Beer och Joel Adolphson hur det har fungerat att skriva en bok istället för sketcher. De är aktuella med del två i serien Skurkarnas skurk, Förrädaren. De pratade om stora utmaningar såsom att mimik och röster försvinner och att de måste knyta ihop alla trådar de lagt ut och får försöka planera mer än att improvisera. De har haft nytta av en bra redaktör som kan strama åt när de börjar sväva ut.

Victor Beer pratade också om aktualiteten som är en del av gruppens humor och som försvinner när det kanske tar ett år från råmanus till att man kan köpa boken. Då får man bygga humor på sådant som inte är dagsaktuellt.

Fredde Granberg (som för oss äldre är mer känd som Ragge i Ronny och Ragge) skriver böcker om Familjen Rysberg och Tina Mackic om Sommarskuggan och de kunde instämma i utmaningarna, men också lägga till att det går att sväva ut mer i böcker. De blir inte begränsade av vad som går att filma, utan kan låta fantasin flöda mer fritt.

Gemensamt för författare med stora sociala mediakonton är att de kan ha direktkontakt med sina läsare och få respons. Därför blev det mycket skratt när Fredde Granberg berättade att han nås via mejl. ”Har du fått några intressanta mejl, då”, frågade Emil Beer och alla ungdomar i salen brast ut i ett stort skratt. Skämtet flög nog över huvudet på många äldre än 25.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.