Recension: Hedlund, Helena; Allt om Kerstin; 2022

Allt om KerstinDå har jag och Selma äntligen läst ut den sjätte och sista boken om Kerstin av Helena Hedlund, Allt om Kerstin. Det har varit både upp- och nedgångar när näst för att samtidigt som Selma älskar böcker, så tycker hon också att de är lite jobbiga. Det är jobbigt att Kerstin får skäll (eller tror att hon ska få), till exempel. Böckerna om Kerstin är utgivna på Natur och kultur och passar barn 6-9 år.

Det är sommarlov och Kerstin tycker att allt hade varit fantastiskt om det inte vore så att hennes kusin Bella ska komma och bo i hennes rumma sista veckan på lovet. Bella är tonåring och hennes mamma är ledsen och orkar inte ta hand om Bella. Problemen börjar direkt. Bella vet hur hon ska manipulera Kerstin för att få hållhakar på henne. För Bella råkar Kerstin säga att hon är kär i Li och att hon älskar sin pappa mer än sin mamma. På så sätt kan Bella får Kerstin att göra dumma saker för att inte bli avslöjad.

Den här boken var den absolut jobbigaste boken om Kerstin, enligt Selma. jag fick tjata på henne att läsa klart den med löften om att det skulle ordna sig (för jag kunde inte tänka mig att det inte skulle göra det). Det är en fin bok om barns utsatthet när en förälder inte klarar av att vara förälder. Samtidigt som det i det här fallet kom ett annat barn i kläm. Bella är inte enbart elakt porträtterad, utan hon är också komplex med en stor värme. Hon tycker verkligen om sin kusin Kerstin.

Böckerna om den introverta Kerstin har varit trevliga och även lärorika för oss, särskilt som Selma är allt annat än introvert. Som jag redan skrivit har det varit jobbigt för henne att läsa om någon som inte vågar säga till och säga ifrån. Vi har pratat mycket om att det är såhär för många barn och jag tror Selma har fått en större förståelse.  Självklart kan hon ju också komma i lägen då hon inte vågar säga ifrån.

Jag tycker att Allt om Kerstin var en fin avslutning på serien och jag förstår att det är slut nu. Det finns inte riktigt fler vinklar att ta upp längre och bättre att avsluta än att köra det för långt och varvet runt flera gånger om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.