Bokhörnan: Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Zoom-bokcirkeln bokörnan i slutet av maj 2020

Igår hade vi bokcirkel med Bokhörnan igen via zoom. Som jag hade längtat efter det! Det var en jobbig dag på jobbet med möte hela dagen så när kvällen kom och vinet hälldes upp i glaset var jag så taggad att träffa mina vänner vid datorn. Vi hade läst Där kräftorna sjunger av Delia Owens.

Hajpad bok

Boken är enormt hajpad, något som faktiskt jag inte var den enda som hade missat. Vi pratade en del om det, att förväntningar innan betyder mycket och kan få stor negativ påverkan på läsningen. Vi var ense om att boken svepte med en och de flesta av oss var därför beredda att förlåta många saker som var mindre bra. Jag inte bara förlät – jag sveptes med, älskade, och missade mycket uppenbart sentimentalt dravel.

Deckarbiten i historien

Det andra påpekade var mindre bra, som även jag som älskade boken kunde hålla med om, var främst att deckarhistorien kändes påklistrad. Författaren Delia Owens var över 70 när hon debuterade och det ligger nära till hands att tro att hon skrivit länge på berättelserna om våtmarkerna. Sedan vävdes det in en deckarhistoria för att driva historien, och den blev lite malplacerad.

Sentimentalt dravel och könsroller

Något annat som nämndes var en känsla av Den blå lagunen (en gammal åttiotalsfilm om två barn som växer upp ensamma och så småningom blir kära , för den som inte har en aning om vad det är). Det var den första mensen och den första sexuella upplevelse. En mycket intressant synpunkt som framfördes av en skeptisk läsare: vad hade hon fått sin sexualmoral ifrån? En ensam kvinna i ett träsk och så uppenbart präglad av rådande könsroller.

Vackert om våtmarker

Vi var alla rörande överens om att det var vackra beskrivningar av våtmarkerna i North Carolina. Jag tyckte att boken hade en story som höll, men där tycke inte alla likadant. Diskussionerna gick varma om det primitiva liv hon levde och hur det var. När vi började prata om varför hon aldrig gick på toaletten, spårade diskussionerna ur och vi pratade om annat.

Nästa bok

Det var oerhört mysigt och trevligt att träffa mina vänner igen, även om det var framför datorn. nästa bok vi ska läsa är Lite död runt ögonen av David Ärlemalm. Den läste jag ut igår, så mina tankar om den kommer ni snart att få!

1 kommentar

    • Anna Lindquist29 maj, 2020 kl. 09:30
    • Svara

    Vilken härlig recension! Jag läste den förra sommaren när enda ”hypen” var att både Oprah & Witherspoons bokklubbar hyllade den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.