Recension: Owens, Delia; Där kräftorna sjunger; 2018

Där kräftorna sjungerDär kräftorna sjunger av Delia Owens är en hajpad bok där jag av någon anledning helt missat hajpen. Men så startades bokcirkeln Bokhörnan under coronapandemin och nästa bok att läsa blev den, så jag satte igång att lyssna. Uppläsare är Anna Maria Käll och hon är riktigt behaglig att lyssna på.

Kaya växte upp i våtmarkerna i North Carolina. Hon var född 1945 och när hennes mamma lämnade henne var det ingen som tog hand om henne längre. Efter mamman gav sig de äldre syskonen av ett efter ett och tillslut lämnades hon ensam med den gravt alkoholiserade och våldsamma fadern. Han brukade dock ge sig av i flera dagar i sträck så Kaya lärde sig tidigt att ta hand om sig själv. Hon var då bara sju år gammal. Hon tvingades till skolan, men gav upp efter en dag då hon blev så vansinnigt trakasserad. Istället var det en svart man och hans fru som tog hand om henne genom att köpa musslor av henne och påstå att folk behövde rökt fisk och kunde betala med kläder. När hon var 14 träffade hon Tate, som lärde henne läsa.

Samtidigt som vi får Kayas uppväxtskildring så är det en mordutredning. Traktens alfahanne Chase är död och polisen misstänker mord. Alla misstänker träskflickan, det vill säga Kaya. Hon och Chase hade ett förhållande en tid och eftersom hon aldrig visade sig i staden och av alla ansågs vara en blandning mellan apa och människa, är det hon som folk vill se fälld för mordet. Men träskflickan ska visa sig vara en helt annan än de tror hon är.

Boken var verkligen bra! Så hjärtskärande att läsa om den lilla flickan som verkligen ingen brydde sig om. Hur fördomar och annat omöjliggjorde för det svarta paret att ta sig an henne mer än att ge henne kläder. Det står inte uttryckligen i boken, men jag gissar att de hade tagit henne med hem till sig om det hade varit en annan tid. Sedan är det vackert om att leva ett med naturen och alla beskrivningar av våtmarkerna är verkligen fantastiska. Det är också en bok om hur viktigt det är med utbildning, för trots att Kaya aldrig går i skolan utbildar hon sig på egen hand.

Jag ser mycket fram emot att diskutera den här boken med fler!

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Bloggat om boken har Enligt O, Johannas deckarhörna, och dagarna går, och Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.