Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Bokmässan 2018: Bokcirkel med Maggie O'Farrell

Bokmässan 2018: Bokcirkel med Maggie O’Farrell

Bokcirkel med Maggie O'Farrell

Maggie O’Farrell har skrivit den bok som berört mig mest i år, Ett hjärtslag från döden. Hon skulle vara med på Bokmässan i helgen. Hennes svenska förlag Sekwa hade tillsammans med Kulturkollo ordnat ett frukostmöte med henne. Men så blev dottern sjuk. Tråkigt såklart, men den som läst boken som delvis handlar om dotterns svåra liv, förstår. Hon var där hon behövde vara. Och det finns ju teknik så vi blev inte helt lottlösa. Hon kunde vara med på länk.

Personlig bok

Vi började att prata om att det var en djup personligt bok och hur hon såg på att utelämna sig så mycket. Hon sa att det inte var så svårt för egen del, men att hon och hennes man såklart hade diskuterat huruvida deras dotter skulle fara illa av boken senare i livet. Det var därför viktigt att det var en bok om att vara mamma till ett sjukt barn och inte hur det var att vara barnet. Det är Maggies känslor det handlar om, inte flickans. De nära som finns med i boken har fått läsa på förhand och fått välja om något skulle tas bort.

Feminism och mödravård

Jag ställde en fråga om förlossningen som hon beskriver i boken. Hon tvingades till vaginal förlossning fast hon har papper på att hon bör föda med kejsarsnitt pga av en tidigare sjukdom. Hon förlorade mycket blod och det blev dramatiskt. Min fråga gällde om det, precis som i Sverige, är en stor fråga i Storbritannien att kvinnor själva ska få välja hur de vill förlösas. Maggie svarade att det är en jättestor fråga i Storbritannien och självklart en viktig fråga för henne.

Maggie O’Farrell är feminist och hon ser det som självklart att hennes bok kan läsas feministiskt. För henne har det varit en ögonöppnare att bli mamma och gå igenom en förlossning och därmed få veta hur kvinnor behandlas inom vården. Hon sa att feminister i Storbritannien ser Sverige som sin förebild när det kommer till barn- och mödravård. Jag fick helt enkelt svälja mina kommentarer om att det nog finns stora problem här också. Kanske trots allt inte lika stora som där.

Döden alltid närvarande

Döden har alltid varit närvarande i Maggie O’Farrells liv, från det att hon var liten. Hon drabbades som barn av en svår sjukdom. Den skulle senare leda till en svår graviditet och förlossning. Hon sa att hon inte är en person som tagit alltför stora risker. På grund av den tidigare sjukdomen har hon undvikit alkohol och droger i hela sitt liv. Annars har hon väl varit som ungdomar är mest. Hon har gjort saker hon inte vill att hennes son ska göra, vilket hon sa kan bli svårt att förklara efter den här boken.

Nu skriver hon på en ny bok och jag passade på att köpa en av hennes gamla av förlaget. Jag har ju mer att upptäcka av denna underbara författare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.