Recension: O’Farrell, Maggie; Ett hjärtslag från döden; 2017

Ett hjärtslag från dödenPå Bokmässan om en vecka ska jag få äran att bokcirkla med Maggie O’Farrell, Sekwa, Kulturkollo och andra bokbloggare om O’Farrells bok Ett hjärtslag från döden. Det ska bli otroligt spännande och här kommer mina tankar och omdöme om boken.

Ett hjärtslag från döden är en bok om författarens eget liv och alla de gånger hon varit nära döden. Vissa händelser är otroligt allvarliga och där hon varit en hårsmån från döden, medan andra har mer av karaktären ”tänk om”. Det första kapitlet handlar om hur hon kommer undan en läskig typ i skogen. Jag kommer inte att berätta mer om hur den historien slutar, för jag vill att du ska bli lika knockad som jag när du läser den. Med den inledningen var jag helt fast! Sedan fortsätter boken lite hoppande hit och dit i hennes liv, med olika ögonblick från hennes personliga historia. Hon har en kronisk sjukdom, hennes dotter är svårt allergisk och hon har fört en kamp mot dåliga förhållanden i förlossningsvården (för att en förlossning nästan höll på att kosta henne livet).

Ett hjärtslag från döden verkligen golvade mig. Det var en av årets absolut största läsupplevelser! Det är en feministisk bok om kvinnors villkor i vår tämligen moderna tillvaro. O’Farrell skriver om  hur hon behandlats nedvärderade av olika myndighetspersoner som brottsoffer, blivande mamma och mamma. Hon tar starkt ställning för att kvinnor själva ska få välja om de vill förlösas med kejsarsnitt och hon riktar skarp kritik mot läkare som inte lyssnar på patienter eller patienters mödrar.

Det är inte bara den feministiska kraften i boken som gör den så bra. Språket är fantastiskt, hon berättar så att man verkligen sugs in i historien. Trots att berättelserna inte kommer i kronologisk ordning är det lätt att följa och det är spännande att läsa vidare. En fantastisk bok, helt enkelt. Läs den.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 kommentar

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

    Visst är den bra! Ska bli kul att träffa Maggie O´Farrell på lördag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.