Recension: Wicomb, Zoë; Bländad av ljuset; 2011

Bländad av ljusetTranans julbasar i december köpte jag Bländad av ljuset av sydafrikanska Zoë Wicomb. Jag har gillat henne förut och Sydafrika fascinerar. När jag hamnade i en lässvacka och inga så kallade lättlästa böcker funkade, provade jag med den här. Och det funkade!

Marion är en vit kvinna i Kapstaden som driver en resebyrå. Det är nutid och Sydafrika är fritt från från apartheid. Henne mamma är död och hennes pappa har inte långt kvar. Hon har en medarbetare, Brenda, som hon uppskattar mycket och som väl kanske är det närmaste vän hon kan komma. Brenda är svart och lever ett helt annat liv. Marion kommer en familjehemlighet på spåren och Brenda hjälper henne att nysta i den. Det skulle visa sig att Marions föräldrar blivit bländade av ljuset…

Bländad av ljuset handlar om de sjuka apartheidlagar som sa att den är vit som av allmänheten uppfattas som vit och den var svart som av allmänheten som svart. Det fanns en möjlighet att bli omklassificerad om man av allmänheten betraktades som med en annan hudfärg. Många svarta som var ljus i hyn utnyttjade den möjligheten. Konsekvensen blev att man var tvungen att ta avstånd från sin familj och sina vänner och börja ett nytt liv i en vit stadsdel.

Bländad av ljuset är en oerhört stark roman som sätter fingret på det absurda i apartheid. Många böcker har beskrivit förtrycket. Den här beskriver nästan komiskt hur dumt det var. Det är också en fin berättelse om att finna ett nytt ursprung och att anpassa sig till nya fakta.

Läs mer: Adlibris, Bokus,Tranan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.