Berömda och glömda idrottskvinnor: Jennifer Jones

Jennifer Jones

Idag spelas det semifinaler i curling i OS i Beijing. Sveriges damer möter Storbritannien. Jennifer Jones från Kanada har utsetts av en av landets TV-stationer till världens bästa skipper och curlare genom alla tider. Det är ingen dålig titel och därför blev jag nyfiken på henne också ville skriva om henne.

Jennifer Jones är 47 år och har curlat i större delen av sitt vuxna liv. Hon vann sitt första kanadensiska mästerskap 2005. I Kanada är curlingsporten enormt stor och de nationella turneringen Scotties Tournament of Hearts, eller the Scotties som det heter i folkmun, är stort att vinna. Jennifer Jones tävlar för Manitoba.

Jennifers föräldrar är båda curlare och hennes man är före detta världsmästare i curling. Hon tränades av sina föräldrar och redan som elvaåring började hon tävla. När hon var 15 vann hon sin första juniortävling. Sin första internationella tävling som vuxen vann hon 2008 (VM). Det var i OS i Sotji 2014 som hon med sitt Kanada tog hem den olympiska guldmedaljen. Som alla vet, är ju Sverige en av hennes stora konkurrenter och just Sverige och lag Margaretha Sigfridsson, kom tvåa.

Idag har Jennifer Jones två barn, födda 2012 och 2016 och med undantag från graviditeter och mammaledigheter har hon kört på och vunnit mycket i sin väg. Senast i raden av medaljer är ett brons från the Scotties 2020. Lag Jones representerar Kanada i Beijing. 2022 var dock inget bra OS för henne och hennes Kanada, som inte lyckats avancera till slutspel.

Jones vinnarsten i the Scotties 2005

Jones vinnarsten i the Scotties 2005. En otroligt imponerande sten. Kolla på curling nu och ni förstår varför!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.