Berömda och glömda idrottskvinnor: Serena och Venus Williams

Systrarna Venus och Serena Williams

Systrarna Venus och Serena Williams.

Idag tänkte jag skriva om två superstjärnor. Det är inte i OS som de vunnit sina största titlar, för i tennis räknas inte OS. Serena och Venus Williams från USA har båda vunnit OS-guld i både singel och dubbel (tillsammans), men det är tennisturneringarnas grand slam-turneringar som varit viktigast för dem att vinna. Jag passar på idag att ge lite kritik till olympiska kommitténs urvalskriterium när det gäller att ta in sporter. Jag anser nämligen att ett OS-guld ska smälla högst, annars har sporten inte i OS att göra.

Att tennis finns på OS-programmet sedan 1988 är inte systrarna Williams fel. Det är snarare så att det faktum att de varit med i OS och vunnit, inger respekt. Det har inte bara struntat i det för att det bara är uppvisning, utan de har tagit turneringen på allvar. De har varsitt OS-guld i singel, Venus från Sidney 2000 och Serena från London 2012. Tillsammans vann de damdubbeln 2000, 2008 och 2012.

Nu kommer som sagt inte systrarna Williams stora framgångar just i OS. Det är de enorma framgångarna på tennisens större arenor som gjort dem till två av de största i sin sport genom alla tider. Serena har hela 23 grand slam-titlar i singel och Venus har sju. Ofta har de stått mot varandra i finalerna. De har även vunnit flera grand slam-turneringar i dubbel. Venus är den äldre av systrarna och den som slog igenom först. Serena är ett år yngre. De är båda  (snart) 40 år, födda 1980 respektive 1981.

Systrarna Williams kommer från relativt fattiga förhållanden och deras far önskade att någon av hans döttrar skulle bli tennisproffs för att de skulle komma upp sig. Han hade fem döttrar och två av dem blev tennisstjärnor efter att han satt dem i tennisskola.

Venus och Serena är inte bara duktiga tennisspelare, de är också färgstarka personer. Serena är tex känd för sina spektakulära kläder på tennisbanan och hennes liv ska bli TV-serie. Serena har fått barn och hon ville inte lämna dottern Olympia hemma och ville därför inte åka till Tokyo, dit familjen inte får följa med. Hon ställde upp i Wimbledon, men skadade sig. Om det blir någon mer stor turnering för någon av systrarna återstår att se.

1 ping

  1. […] har betat av många av de absolut största stjärnorna genom tiderna och här kan du läsa och söka efter personer som redan […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.