Berömda och glömda idrottskvinnor: Marie-Helene “Billan” Westin

Billan

Idag drar skid-VM igång i Oberstdorf och jag ska skriva om några skidåkare under tävlingarna. Jag börjar med Marie-Helene “Billan” Westin, numera Östlund. Det känns naturligt eftersom hennes främsta merit i karriären är ett VM-guld från just Oberstdorf 1987. Efter det blev hon ett av våra största guldhopp inför OS i Calgary året efter, men därifrån skulle hon åka tomhänt.

Billan var vår främsta kvinnliga skidåkare vid den här tiden och hon var framgångsrik, hon hade bara inte de där riktiga topparna på mästerskapen. Hon skulle ta ett individuellt silver 1991 och ett stafettbrons 1995 efter VM:et 1987 som förutom guld gav brons i stafetten. Hennes karriär var inte så lång, även om hon är väl ihågkommen i Sverige. När hon var 29 år 1995 fick hon fick problem med hjärtat och slutade med skidåkningen.

Idag har vi betydligt mer framgångsrika idrottsstjärnor än Billan, men hon blev ändå enormt känd i stugorna. Skidherrarna var vid samma tid betydligt mer framgångsrika än damerna, men hoppet fanns alltid där att Billan också skulle slå till och ta ett nytt efterlängtat guld. Det första guldet i Oberstdorf var av skrällkaraktär och Billan kom från ingenstans. Efter det levererade hon inte på samma sätt, men var alltid en del av våra hjärtan och allt som oftast topp 10 i mästerskapen.

Idag lever Billan med sin man Erik Östlund i Hälsingland och de driver en hotell- och konferensanläggning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.