Berömda och glömda idrottskvinnor: Magdalena Forsberg

Magdalena Forsberg

Folkkära Magdalena Forsberg tog skidskyttet till svenska TV-soffor!

Magdalena Forsberg var den kvinna som skulle ta skidskytte in i de svenska TV-sofforna. Hon var inte vår första skidskyttevärldsstjärna, men hon kom i en tid då vi inte hade haft framgångar i sporten på evigheter. Några brons i OS i Albertville på herrsidan blev det, men kändes snarare som en isolerad händelse. Med Magdalena Forsberg startade de svenska skidskytteframgångarna och Sverige är som bekant fortfarande en skidskyttenation att räkna med.

Magdalena Forsberg startade sin karriär i skidlandslaget och hon kom tvåa i en världscup som största framgång. Då hette hon Magdalena Wallin. Hon var framgångsrik i VM, men när det kom till OS så verkade det låsa sig. Jag kommer aldrig att glömma nätterna under OS i Nagano där vi gång på gång fick se henne misslyckas, Besvikelsen var enorm. Forsberg var ju inte bara en fantastisk skidskytt, hon var (och är!) sympatisk och går genom rutan. Alla unnade vi henne ett OS-guld. Det skulle aldrig bli något sådant i karriären, men i Salt Lake City 2002 fick hon med sig två OS-brons hem.

Forsberg tog sju VM-guld mellan 1997 och 2001. Hon var hela sportälskar-Sveriges älskling och hon fick Jerringpriset hela fyra gånger mellan samma årtal. Hon gjorde succé även efter karriären och vann som första kvinna Mästarnas Mästare 2013. Idag gör hon återkommande insatser som expert-kommentator i SVT samt kommer att vara med i på spårets final nu på fredag tillsammans med Claes Elfsberg. Hon är gift med den före detta skidåkaren Henrik ”Hinken” Forsberg, som också bytte till skidskytte, men aldrig blev lika framgångsrik som sin fru.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.