Månadens feminist: Annette Kullenberg

censurerad

Kort fakta

  • Född 1939 i Stockholm, död 2021 i Cascais, Portugal i sviterna av covid-19.
  • Vad en av initiativtagarna till Dokumentet.
  • Fick stora journalistpriset 2001.

Annette Kullenbergs feministiska gärning

Annette Kullenberg föddes 1939 i Stockholm som Annette Borgström. Hon var syster till advokaten Claes Borgström. Båda syskonen skulle dö i sviterna av covid-19. Annette Kullenberg var under sin sista tid bosatt i Cascais i Portugal.

Kullenberg var journalist och en mycket färgstarkt sådan. Den som sett henne och lyssnat på henne kan inte undgå att lägga märke till henne. Hon var vansinnigt rolig. Såhär skriver en gammal kollega till henne, Kerstin Nilsson på Aftonbladet:

In kom Annette Kullenberg, röd från topp till tå, i röd dräkt, röda pumps, röda örhängen, röd väska – och röda läppar.
Vi bara gapade.
Var hon på riktigt?
Det var hon.
När hon började prata satt vi som ljus.

På 70-talet var Annette Kullenberg en av de drivande kvinnorna bakom Dokumentet, ett papper som lades i alla medarbetares fack på Aftonbladet den 8 maj 1978. Det var en samling vittnesmål om sexuella trackaserier av medarbetare och chefer på redaktionen. Dokumentet var årtionden före metoo och Annette Kullenberg var en kvinna som inte räddes att ta strid. På Aftonbladet stannade hon i 25 år, fram till 2002.

2002 slutade hon på Aftonbladet i protest mot att hon fick en krönika indragen. Den handlade om prinsessan Madeleine och Kullenberg gick till hårt angrepp mot prinsessans festande. Hon har sagt att syftet var att avskräcka unga människor från att festa så hårt. Hon har berättat om den här historien i en bok, Censurerad, från 2004 (Lind & co).

Kullenberg har även jobbat som utrikeskorrespondent i Buenos Aires och Barcelona. Mellan 1994 och 1997 var hon ordförande för Publicistklubben. Hon har gett ut romaner. Meritlistan är lång och på 2000-talet började priserna rulla in, Stora journalistpriset, Guldpennan och Jolopriset.

Hon levde som sagt sina sista år i Portugal och dog den 9 januari 2021, mindre än ett år efter att hennes bror gått bort i samma sjukdom. Hon sörjs främst av sina tre barn.

Har du av någon anledning aldrig hört Annette Kullenberg har du här ett fantastiskt klipp från 1994 om EU.

Annette Kullenberg och jag

Jag har träffat Annette Kullenberg vid ett tillfälle. Träffat som i snabbt hälsat på, om man nu kan kalla det så. Hon gjorde en storstilad entré på två vänners 30-årsfest 2005 fick jag höra i efterhand. Jag kunde vittna om att hon även gjorde en färgstark och hejdundrande sorti. Jag tror inte att hon minns att vi kom samtidigt som hon gick, men jag har då aldrig glömt det mötet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.