Berömda och glömda idrottskvinnor: Lotta Schelin

Lotta Schelin

Idag spelar Sverige bronsmatch i VM. Vi hade hellre sett dem imorgon, men nu får vi nöja oss med chans på brons. Jag passar på att ta tillfället i akt och skriva om en av våra största stjärnor genom tiderna, Lotta Schelin. Hon slutade spela fotbolls 2018 och nu i VM är hon expert i studion. Det är svårt att inte sakna henne på planen!

Lotta Schelin spelade i Göteborg i Sverige, men blev som 24-åring proffs i Frankrike. Hon spelade i Olympique Lyonnais fram till 2016. Vid övergången från Göteborg betalades den då största övergångssumman i damfotbollens historia. Schelin hade lyckade år bakom sig när hon blev proffs och fick diamantbollen 2006 för ”En sällsynt kombination av artisteri, effektivitet och utstrålning som sprider glädje i laget och hos publiken men förbryllar motståndaren.”.

Efter proffsdebuten skulle hon komma att prenumerera på Diamantbollen. Åren 2011-2014 fick hon priset varje år. 2016 kröntes karriären med ett OS-silver, för trots alla svenska fotbollsframgångar på damsidan har landslaget aldrig vunnit ett guld i en stor turnering efter guldet i det första EM:et. OS-silvret får ses som inte bara Lotta Schelins största merit i landslagssammanhang, utan som den största framgången för damlandslaget genom alla tider.

Hon spelade sina sista år i Rosengård och tvingades avsluta sin karriär 2018 efter en whiplash-skada som hon aldrig fick bukt med.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.