Berömda och glömda idrottskvinnor: Lotta Schelin

Lotta Schelin

Idag spelar Sverige bronsmatch i VM. Vi hade hellre sett dem imorgon, men nu får vi nöja oss med chans på brons. Jag passar på att ta tillfället i akt och skriva om en av våra största stjärnor genom tiderna, Lotta Schelin. Hon slutade spela fotbolls 2018 och nu i VM är hon expert i studion. Det är svårt att inte sakna henne på planen!

Lotta Schelin spelade i Göteborg i Sverige, men blev som 24-åring proffs i Frankrike. Hon spelade i Olympique Lyonnais fram till 2016. Vid övergången från Göteborg betalades den då största övergångssumman i damfotbollens historia. Schelin hade lyckade år bakom sig när hon blev proffs och fick diamantbollen 2006 för ”En sällsynt kombination av artisteri, effektivitet och utstrålning som sprider glädje i laget och hos publiken men förbryllar motståndaren.”.

Efter proffsdebuten skulle hon komma att prenumerera på Diamantbollen. Åren 2011-2014 fick hon priset varje år. 2016 kröntes karriären med ett OS-silver, för trots alla svenska fotbollsframgångar på damsidan har landslaget aldrig vunnit ett guld i en stor turnering efter guldet i det första EM:et. OS-silvret får ses som inte bara Lotta Schelins största merit i landslagssammanhang, utan som den största framgången för damlandslaget genom alla tider.

Hon spelade sina sista år i Rosengård och tvingades avsluta sin karriär 2018 efter en whiplash-skada som hon aldrig fick bukt med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.