Berömda och glömda idrottskvinnor: Hope Solo

Hope Solo

Idag går finalen i fotbolls-VM för damer av stapeln och det är tyvärr USA mot Nederländerna och inte USA mot Sverige som vi kommer att få se. Jag skrev igår om Lotta Schelin och idag är dagens idrottskvinna på bloggen den före detta amerikanska målvakten Hope Solo.

Hope Solo kom med i det amerikanska landslaget som 19-åring 2000. Då var hon fortfarande junior. Som senior började hon i Philadelphia, men åkte sedan till Sverige för att spela i Göteborg. Hon blev bara kvar där i ett år. Sedan följde år i Frankrike och USA. Hon har varit med och vunnit VM-guld för USA och två OS-guld. Men efter OS i Rio har hon inte spelat för USA mer.

Ni minns väl straffläggningen i OS 2016? Hope Solos handskar gick sönder och var tvungen att byta. Straffskytten Lisa Dahlkvist blev dock inte alls störd av avbrottet, utan satte straffen. Idag hävdar Hope Solo att det var en överlagd manöver från landslagsledningens sida och att handskarna medveten gjorts sönder för att psyka Dahlkvist. Vad som är sant i den historien låter jag vara osagt.

Hennes karriär var fylld av kontroverser. Det var inte bara psykningen mot Dahlkvist som uppmärksammats, utan flera andra saker som att exempelvis misshandel och att öppet kritisera en målvaktskollega. Det har varit en schism mellan henne och förbundskaptenen och efter matchen mot Sverige i Rio blev hon avstängd från landslaget för sista gången.

Hope Solo är 37 år, men säger sig inte ha gett upp än. Som målvakt kan hon hålla på länge och hon känner sig inte färdig med karriären. Jag antar att fortsättning följer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.