Berömda och glömda idrottskvinnor: Lily Parr

Lily Parr

Lily Parr levde mellan 1905 och 1978. Hon var den enda kvinnan som var representerad när Englands nationella fotbollsmuseum invigdes 2002. Hon spelade ytter i Dick, Kerr Ladies F.C. Efter sin död har hon blivit en hbtq-icon i Storbritannien. Hon levde tillsammans med sin partner Mary fram till sin död. Hon dog i bröstcancer 1978, 73 år gammal.

När Lily Parr spelade fotboll kunde ett lag med kvinnor får möta ett helt manligt lag, men oavsett sköt Lily Parr oftast hårdast av alla på planen. Det engelska fotbollsförbundet förbjöd sedan 1921 kvinnor i sin gemenskap. Det förbudet skulle inte upphävas förrän 1971, men Lily Parr skulle få uppleva det. Hennes lag Dick, Kerr Ladies F.C. grundandes under första världskriget och var aktivt fram till 1965.

Lily Parr jobbade i en fabrik för företaget Dick, Kerr & Co och hon spelade fotboll fram till 1951. Hon gjorde många mål under sin karriär och var också med på en turnering i Frankrike. Hon utbildade sig senare till sjuksköterska och jobbade som det fram till pensionen.

2019 restes en staty i Manchester över Lily Parr, Englands främsta kvinnliga fotbollsspelare genom tiderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.