Berömda och glömda idrottskvinnor: Katrin Krabbe

Katrin KrabbeOk, idag presenterar jag inte en kvinnlig förebild. Med tanke på att jag misslyckats nyligen med detta mitt uppdrag, så kör jag på annan linje. Katrin Krabbe är feministiskt intressant på ett annat sätt. I hennes fall kom utseendet förmodligen att spela en stor roll. Hon kom efter den värsta dopinggeneration av östtyska friidrottskvinnor och hon var till skillnad från dem snygg. Hon var min stora idol när hon vann guld både i EM i Split 1990 och VM i Tokyo 1991.

Hur var det nu då, åkte hon fast för doping? Eller varför slutande hon? Så har diskussionerna gått mellan  mig och mina sportnördiga vänner de få gånger då Krabbe har kommit upp på tapeten. Ingen av gångerna har jag bemödat mig att ta reda på hur det var. Eller så gjorde jag det och glömde igen. Jag mindes något om ihopblandade urinprov och att hon inte var med i OS i Barcelona 1992.

Såhär var det om man får tro Wikipedias svenska och tyska sidor: Hon och landsmaninnan Grit Breuer åkte fast för ett astmapreparat som inte var dopingklassat och blev avstängda i ett år. Detta straff skulle sedan förlängas till att gälla till efter VM 1995, bland annat för att Krabbe ansetts uppträtt osportsligt. Breuer accepterade straffet, men Krabbe kämpade länge för upprättelse. 2001 fick hon ett skadestånd på 2,1 miljoner d-mark för förlorade prispengar. Men 2008 dömdes hon för skattefusk.

I en artikel för längesedan i den feministiska tidskriften Bleck, skrev Linna Johansson om de östtyska friidrottskvinnorna. Jag kan inte dubbelkolla citatet, men hon skrev ungefär att Krabbe aldrig blev en symbol för det östtyska dopingfusket för att hon var för snygg. Detta är mycket intressant, och jag tror att det stämmer. Det är uppenbarligen viktigt för vissa hur kvinnor som idrottar ser ut. Det ser vi idag på den eviga och märkliga diskussionen om damfotbollens vara eller icke vara.

Ni som ser bilden ovan kanske inte tycker att Krabbe ser så där jättesnygg ut, men i den tid och det sammanhang hon kom fram i så var hon det. Vem minns inte alla dessa kvinnor som såg ut som män och som vann allt? De kom från ett land dit vi aldrig åkte och som visserligen låg nära, men ändå så oändligt långt bort. Där var det kommunistisk diktatur och där dopade man sig och kunde varken sminka sig eller klä sig snyggt. 1989 föll muren och 1990 tävlade personer från Öst- och Västtyskland tillsammans som Tyskland. Allt var nytt, allt var bra och kvinnorna var snygga och såg inte längre ut som män. Den fiende som fanns på åttiotalet i form av manhaftiga sprinterns och längdhoppare, var borta. Men den fiende som fanns hade vi ett behov av att ha kvar, som ett minne. Den fiende skulle aldrig kunna bli Katrin Krabbe. Hon passar inte in i mallen. Det är därför jag tror att så många inte minns vad som hände med henne, eller ens minns henne överhuvudtaget.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • sven erik hansson16 augusti, 2013 kl. 09:57
  • Svara

  Mitt minne är att hon blev just en synbol för det Öst-Tyska fusket.Hennes urinprov i Syd-Afrika blev en ständig följetong i media.Expressens Mats Olsson skrev ”nu börjar vi bli trötta på Krabbes urin”.
  Under DDR tiden åkte så vitt jag mins inga idrottare därifrån fast.De såg till att det inte fanns substanser kvar i kropparna vid stora internationella tävlingar.

   • Hanna16 augusti, 2013 kl. 10:31
    Författare
   • Svara

   På 80-talet så vi med misstro mot de östtyska kvinnorna som såg ut som män och även om de aldrig åkte fast så pratas det fortfarande om gamla dopingrekord. Krabbe ältades i media då, men jag menar att hon idag är rätt så bortglömd. Det är inte henne man tänker på när man pratar om de östtyska dopingundren.

  • sven erik hansson16 augusti, 2013 kl. 03:01
  • Svara

  Jag kommer ihåg att omkring 1990 så förändrades friidrottskvinnornas tävlingsklädsel.Katrin Krabbe tävlade i ”baddräkt”som andra kvinnor också började göra.Tidigare tävlade kvinnorna i samma kläder som männen.

   • Hanna17 augusti, 2013 kl. 08:50
    Författare
   • Svara

   Det har du nog delvis rätt i, men jag minns att Flo-Jo tävlade i baddräkt 1988.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.