Berömda och glömda idrottskvinnor: Jelena Muchina

Idag ska jag berätta en fruktansvärt tragisk historia, som aldrig skulle ha behövts att berättas. Jelena Muchina var en av Sovjetunionens mest lovande gymnaster och under världsmästerskapen 1978 visade hon att hon kunde slå självaste Nadia Comăneci. Inför hemma-OS 1980 skulle hon vara en av dem som tog guld för Sovjetunionen. Det skulle dock inte bli så.

Jelena Muchina

Hon upptäcktes först 1975 och efter att man fått upp ögonen för henne, tränades hon hårt av de manliga gymnasternas tränare Mikhail Klimenko. Efter världsmästerskapen 1978, där Jelena Muchina tog tre guld och två silver, satsade man hårt för att hon skulle vara en av dem som ge ära åt sitt land under OS i Moskva 1980. Hon var enastående och unik, men ledarna ville att hon skulle bli den första kvinnliga gymnasten att klara en Thomas salto, en övning hämtade från den manliga gymnastiken, uppkallad efter Kurt Thomas.

Thomas salto anses vara något av det farligaste man kan göra inom gymnastiken, det handlar om volter som slutar i en kullerbytta (se klipp nedan på en lyckad Thomas salto, ca 0:22 in i klippet). Momentet har framförts av både män och kvinnor genom åren, men förbjöds på 90-talet för kvinnor och först 2017 för män. Farligheten ligger i när man övar och att det är lätt att man landar, antingen på nacken eller på hakan, med katastrof som följd.

He Xuemei i OS i Barcelona 1992. Det var sista gången den utfördes av en kvinna på en officiell tävling.

Jelena Muchina skadade sig inför OS i Moskva och behövde gipsa benet. När det stod klart att hon knappt skulle hinna träna inför OS, beslöt sig tränarna och läkarna för att ta bort gipset i förtid, mot Jelena Muchinas vilja. När hon sedan tvingades öva på den otroligt farliga Thomas Salto, var hon inte helt stabil i benet och hon hade inte heller viljan med sig. Resultatet blev att hon landade på hakan och bröt nacken. Hon ska efter fallet ha tänkt Tack Gud, jag slipper åka till OS (källa Wikipedia).

I en intervju 1990 har hon berättat att hennes tränare pushade henne för hårt och att ingen människa ska göra sådana övningar när de varken har fysiken eller viljan, Hon skyller hela olyckan på tränaren, som hon tycker borde vetat bättre. Men sanningen var väl att i det sovjetiska systemet var enskilda individer inte viktiga och Jelena Muchina var utbytbar. Hon var främst en talang, inte en människa vars hälsa behöver värnas. i intervjun sa Jelena Muchina att när hon talat om för tränaren att hon var rädd att skada sig, hade han bara svarat ”sådana som du bryter inte nacken”

Men nacken bröt hon och blev förlamad från halsen och ner. Hon togs hand om sin mormor, men när mormodern dog 2005, tappade Jelena Muchina livslusten. Hon dog 2006, bara 46 år gammal. Hennes liv och karriär är oerhört tragisk och den visar att auktoritära regimer inte bara experimenterade med otillåten doping, utan på många sätt förstörde livet för människor på annat sätt också.

Idag är Thomas salto-momentet förbjudet och så är även andra farliga moment inom gymnastiken. Så länge det finns regimer som hanterar människoliv på de här sätter, är det förmodligen alldeles nödvändigt med förbud. Det finns även andra sätt för sporten att jobba mot farliga övningar och läs gärna min artikel om gymnastik i tidningen NU, där jag har pratat med den före detta gymnasten och medarbetaren på Riksidrottsförbundet, Tina Sahlén.

Se en kort film om Jelena Muchinas liv och öde. Där finns delar av intervjun som jag hänvisar till ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.