Berömda och glömda idrottskvinnor: Hilde G Pedersen

Embed from Getty Images

Alla jag skriver om är inte stjärnor eller ens medaljörer i olympiska spel. Av alla norska skidstjärnor jag skulle kunna skriva om, väljer jag istället en liten dåldis, men väl strävsam idrottskvinna, som höll på länge. Jag tror många av er har hört namnet Hilde G Pedersen.

Hilde G Pedersens första säsong i längdskidornas världscup var 1984. Då var hon 20 år gammal. Efter en säsong gick hon över till att satsa på skidorientering och blev framgångsrik i den sporten. Hon återvände till längdskidor 1997, samma år som hon vunnit världscupen i skidorientering.

Hon kom med i norska landslaget och i det norska satefettlaget efter att hon sadlat om till längdskidor. Hon vann silver i stafett 2001 på VM och tig brons 2002 på OS i Salt Lake City. Det har blivit två internationella guld i karriären och det var i både lagsprinten och stafetten på VM 2005. Året efter tog hon brons på 10 km klassiskt i OS i Turin.

2006 ställde Hilde upp i stafetten i norska mästerskapen tillsammans med sina döttrar Ida och Eli, födda 1988. Det blev guld och familjen blev norska mästare tillsammans. 2006 var Hilde 41 år och samma år vann hon sin första och enda världscuptävling individuellt i längdskidor. Hon blev därmed den äldsta att vinna en världscuptävling i skidor, en titel hon fortfarande har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.