Berömda och glömda idrottskvinnor: Bonnie Blair

Bonnie Blair

Skridskor för damer är något vi svenskar nog inte har så stor koll på. Det finns många fantastiska skridskoåkare som jag tidigare skrivit om, såsom Gunda Niemann och Yvonne van Gennip. Idag ska ni få fräscha upp minnet om Bonnie Blair från USA, om ni minns hennes över huvud taget. Hon dominerade de kortare distanserna i sporten på 80-talet. Idag kan ni njuta av 5000 meter skridskor för damer i OS i Beijing, men jag antar att ni alla väntar på herrarnas 10000 meter och Nils van der Poel och om han kan ta ett andra guld.

Bonnie Blair kommer från en skridskofamilj och den kanadensiska OS-medaljören från 1976, Cathy Priestner, tog henne under sina vingar och blev hennes coach 1979. Hon fick Bonnie att byta från short track till den olympiska grenen skridskor på långbana. (Idag är short track med på OS-programmet, men var inte det på 80-talet.) Bonnie hade varit framgångsrik i short track, men fokuserade nu på de kortare distanserna på långbana.

På 80-talet tog hennes karriär fart och hon deltog i OS i Sarajevo 1984, men det var i OS 1988 i Calgary som hon fick sitt stora internationella genombrott. Hon tog guld på 500 och brons på 1000 meter. I Albertville fyra år senare blev det guld på båda distanserna, något som hon upprepade i Lillehammer 1994. Efter VM 1995 la hon av med tävlandet.

Bonnie Blair är gift och har två barn och henens dotter har varit med i de amerikanska OS-uttagningarna i skridskor 2018. Idag är Bonnie invald i det amerikanska olympiska hall of fame.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.