Berömda och glömda idrottskvinnor: Annelise Coberger

Embed from Getty Images

Idag är det slalom i OS i Beijing och jag tänkte skriva om en person som vunnit en olympisk medalj, men kommer från ett udda land. Annelise Coberger kommer i vintersportsammanhang från ett udda land, nämligen Nya Zeeland och hon var den enda från sitt land som tagit en medalj i vinter-OS. Hon tog silver i slalom 1992 i Albertville.

Det var först 2018 i Pyeongchang som ytterligare en nyazeeländare tog medalj i vinter-OS. Zoi Sadowski-Synnott vann då brons in big air. Nu i Beijing tog Zoi ett OS-guld i slopetyle, så Anne-Lise Cobergers silver är inte längre så unikt, men det var i vilket fall landets första OS-medalj.

Annelise Coberger föddes i Christchurch i Nya Zeeland 1971. Hennes farfar var tysk och förde inte skidsporten i familjen. Han startade dessutom en skidutrustningsfirma i landet, vilket då var den första i sitt slag där. Som idrottare skulle Annelise bli en pionjär i sitt hemland. Hon höll på med slalom och när hon vann junior-VM i slalom 1990 var det var första gången någon från Nya Zeeland gjorde det.

Det var 1992 som hon fick sitt stora genombrott. Före OS vann hon sin första och enda världscupseger i slalom. Hon var på pallen fler gånger och så stod hon som tvåa i OS i Albertville i februari. Efter den säsongen gick det lite sämre för henne och efter att hon kört ur i slalom i OS i Lillehammer 1994, la hon av med sporten och sadlade om och blev polis i sitt hemland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.