Berömda och glömda idrottskvinnor: Antonina Ordina

Antonina Ordina

Idag drar längdskidåkningen igång för Charlotte Kalla och de andra damerna i OS i Sotji. Jag ska därför även idag berätta lite om en längdåkare, denna gång betydligt mer bortglömd än Stefania Belmondo, nämligen Antonina Ordina.

Hon hade vunnit guld i stafett för Sovjetunionen i VM 1987 och i början på nittiotalet väntade vi på att hon skulle bli svensk medborgare och skörda framgångar i den blågula dressen. Detta var samtidigt som vi önskade samma sak om Vladimir Smirnov. I VM i Thunder Bay 1995 vann Smirnov nästan allt – som kazakstansk medborgare trots att han bodde och verkade i Sverige. Vi jublade i brist på andra framgångar. Eller, hur var den nu? Jo, Antonina Ordina hade, till skillnad från sin forne landsman, valt att bli svensk medborgare och hon tog faktiskt brons på 20 km. Hon var även en del i det svenska stafettlag som också vann ett brons. Detta var de svenska framgångarna i Thunder Bay, eller i alla fall de som vi fick under svensk flagg.

Ordina fick inga fler framgångar efter 1995. Hon hade varit polis i Sovjetunionen i 10 år vid sidan om sin skidkarriär. Idag är hon svensk polis. Och ibland får hon uttala sig om dagens skidåkare.

2 kommentarer

  • Andreas Persic14 februari, 2014 kl. 05:30
  • Svara

  Jag minns inte vad jag gjort men av någon anledning var jag förpassad till mitt rum och radion när stafetten avgjordes. Antoninas monsterinsatts har etsat sig fast i minnet och är nog mitt starkaste idrottsminne. Lyckan över det vunna bronset som så när blev ett silver. Jag undrar fortfarande idag varför man lät Billan köra en klassisk sträcka och inte avsluta stafetten, är övertygad att om man bytt plats på Fanqvist (tror jag det var) och Billan så hade man bärgat en silvermedalj.

   • Hanna17 februari, 2014 kl. 09:00
    Författare
   • Svara

   Jag vet att jag såg loppet, men har inga minnen från det alls. lite konstigt för jag minns ganska många lopp från min barndom. Det är inte så att jag har glömt Ordina på något sätt, men just Thunder Bay har jag så got som raderat ur mitt medvetande. Förutom när det kom till vädret. Minns att det var typ 20 minus i början och 10 plus efter halva tiden och att de hade trasor och granris i spåren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.