#berlinmuren: Veckans feminist: Christa Wolf

Christa WolfKort fakta

Född 1929 i Landsberg an der Warthe i nuvarande Polen, död 2011 i Berlin.
DDR:s kanske mest kända författare.
Slog igen om med Der geteilte himmel 1963.

Christa Wolfs feministiska gärning

Christa Wolf föddes i den delen av Tyskland som efter andra världskriget blev Polen. Hon fördrevs tillsammans med sin familj till dagens Tyskland och de slog sig ner i norra DDR.

Wolf studerade germanistik på universitetet i Jena och Leipzig. Hon fick sitt stora genombrott som författare 1963 med boken Der geteilte himmel (Den delade himlen). Den handlar om ett par där den ena väljer att fly till väst och den andra blir kvar i DDR. Hon har skrivit många fler böcker efter det och var en erkänd författare i DDR. För att bli publicerad och inte censurerad gällde det att inte vara så kritisk till regimen i böckerna och Wolfs böcker har klarat granskningen, vilket jag har förstått att hon i efter hand fått kritik för när hon velat framstå som en regimkritiker efter 1989 (källa till det är mina minnen från föreläsningar på universitetet, se Christa Wolf och jag nedan).

Hennes feministiska genombrott var boken Kassandra från 1983 som blev en viktig bok för kvinnorörelsen i DDR. Läs vad Bokmoster skriver om den här. Hon kritiserar i den boken patriarkatet genom historien och lyfter fram kvinnorna som inte haft mycket makt.

Det har kommit fram att Wolf varit Stasiagent. Efter det avslöjandet flydde hon till USA med familjen. Senare har det framkommit att hon även själv varit föremål för övervakning. Om det har hon berättat i boken Vad blir kvar från 1990.

Christa Wolf och jag

Jag hörde talas om henne första gången på en tyskalektion på universitetet. Då handlade det om så kallad Wendeliteratur, litteratur efter murens fall. Jag antar att det var boken Was bleibt? (Vad blir kvar) som jag så gjorde anteckningar om. Det var där jag vet att hon nämndes bland dem som fått kritik för att de efter Die Wende blivit så kritiska mot allt som varit när de under alla år av censur passerat granskarna och blivit utgivna.

Det blev Der geteilte himmel som jag köpte i Berlin 2013 och som jag läste först. Jag tyckte att den var oerhört svår och efter att ha läst ytterligare en bok av Wolf så har jag förstått att det nog är så att hon är en svår författare. När jag nu skriver om henne så blir jag sugen på att läsa mer, men vet inte om jag kommer att orka.

Böcker av Christa Wolf som jag läst och recenserat

Det geteilte himmel 1963

Liksom levande 2002

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Kassandra var en speciell läsupplevelse, tack för påminnelsen!

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
   • Hanna9 november, 2014 kl. 07:19
    Författare
   • Svara

   Jag kan tyvärr inte säga att jag är så lockad av att läsa den med tanke på tidigare erfarenheter av Wolf 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.