Recension: Bennet, Brit; Hjärtlinjer; 2020

HjärtlinjerHjärtlinjer Brit Bennet har varit och kommer att vara föremål för två olika bokcirklar för mig i vår. I kväll ska den diskuteras med Bokhörnan. Jag var inte med när min feministiska bokcirkel diskuterade den för att jag inte ville få den spoilad och nu har jag verkligen speedlyssnat för att den skulle bli färdigläst innan ikväll. Den är utgiven på svenska på Albert Bonniers Förlag 2020.

Två tvillingflickor växer upp i Louisiana i USA i den lilla småstaden Mallard. Det som är speciellt med Mallard är att alla svarta där är mycket ljusa i hyn. Tvillingarnas pappa har blivit mördad av vita och när de är tillräckligt gamla för att tjäna pengar, tar mamman dem ur skolan. De rymmer hemifrån till New Orleans. Där upptäcker Stella att hon kan passera som vit och en dag har hon lämnat Desirée för att börja ett helt nytt liv.

I början av åttiotalet träffas flickorna Jude och Kennedy av en slump i Los Angeles. Jude är svart och kommer från fattigare förhållanden och Kennedy är vit och hennes föräldrar är stenrika. När Jude får se Kennedys mamma så råkar hon ha sönder en vinflaska av ren chock.

Hjärtlinjer handlar om rasism och hur världen ser olika ut för dig om du är vit eller svart. Stellas valmöjligheter i liver blev med ens oerhört många fler när hon blev vit. För det var hon visserligen tvungen att offra sin familj och sin bakgrund. Hennes man och barn skulle aldrig få veta vem hon egentligen var och att hon ljugit för dem hela tiden. Hennes syster Desirée hade där ett friare liv, där hon aldrig behövde ifrågasätta vem hon var. Hon fick slita för brödfödan och ta hand om sin gamla mamma.

Jag tyckte om Hjärtlinjer och det var en riktig bladvändare när man kommit in i den. Det var en intressant skildring av skillnaderna mellan svarta och vita, men främst ur ett historiskt perspektiv då boken utspelar sig från 50-talet fram till runt 1990. En annan fin sak med boken är att Judes pojkvän är trans och att det mest beskrivs som ett problem med att få tag på mediciner och att kärleken mellan honom och Jude är stark och tämligen okomplicerad fast hon vet allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.