Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Balzano, Marco; Jag stannar här; 2018

Recension: Balzano, Marco; Jag stannar här; 2018

Jag stannar härItalien i min #euläsning blev Marco Balzano och hans uppmärksammade bok Jag stannar här. Boken kom ut på italienska 2018 och på svenska på Palaver press 2022. Det kändes lite konstigt att en bok som ändå fått stort internationellt genomslag, inte har plockats upp av något större förlag i Sverige. Jag lånade boken på biblioteket, där den lyckligtvis fanns.

Trina bor i Sydtyrolen i den lilla byn Curon. Hon längtar bort och utbildar sig till lärare. Hon ska dock komma att stanna kvar då hon blir kär i en av traktens bönder. När kriget kommer till Italien erbjuds de tysktalande att emigrera till Tyskland. Många gör det, men Trina stannar med sin man som vill stanna kvar. När deras dotter väljer att emigrera blir det en sorg för dem båda. De får under några månader fly ut på landet, men de lämnar aldrig bygden.

Det är en bok om en kvinnas kamp mot krig och ekologisk ödeläggelse, står det på baksidan. Det sistnämnda kommer först på slutet, efter kriget. Den delen handlar om hur Curon blev en by där endast kyrktornet sticker upp. Du kan googla så ser du hur det ser ut i verkligen. Det är även den bilden som pryder bokomslaget.

Jag tyckte om boken, men den var inte riktigt så fantastisk som jag hade hoppats på. Den var bitvis lite seg och jag föll inte helt för Trina och hennes längtan. Något fördomsfullt säger jag att det märktes att det var en man som skrivit om henne. Ändå tyckte jag att det var en fin historieskildring om en liten bys kamp för överlevnad och det var trevligt att det fick vara ur en kvinnas synvinkel.

1 ping

  1. […] Marco Balzano – Jag stannar här: Jag hade hört mycket om det italienska författarsjtärnskottet Marco Balzano […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.