Nobelfest 2019: Pristagarens fru som också skrev

Feministbiblioteket nobel

Jag tänkte först kalla denna bloggpost ”I skuggan av en nobelpristagare”, men det är inte sant. Det finns kvinnor som varit gifta eller tillsammans med nobelpristagare, men som själva haft bra författarkarriärer. Jag vill inte förminska dem genom att göra dem till nobelpristagarnas fruar, utan snarare lyfta fram dem och deras karriärer. I några fall kan man dessutom fundera på om det inte var fel partner som fick nobelpriset i litteratur.

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir är väl den som legat bäst till att själv få nobelpriset. Hon var, som väl alla känner till, tillsammans med Jean-Paul Sartre som fick nobelpriset 1964, men tackade nej till priset. Han lär ha ångrat sig senare då han behövde pengarna, men då var det försent. Det sägs att akademien frågade Simone om hon tänkt att göra likadant om hon fick priset. När hon sa att hon inte hade några planer på att tacka nej, gick priset istället till Aleksandr Solzjenitsyn (1970) eller enligt en annan historia Eugenio Montale (1975).

Att läsa: Det andra könet, Mandarinerna

Moa Martinson

Moa Martinson

Moa Martinson tycker jag är en värdig nobelpriskandidat, men hon satt varken i Akademien eller var aktuell för priset, som hennes make Harry Martinson. Harry Martinson fick nobelpriset tillsammans med Eyvind Johnson 1975. I Sverige är Moa Martinson är av våra mest kända arbetarförfattare och hon har stort erkännande, oavsett vilka priser hon mottagit.

Att läsa: Mor gifter sig, Kvinnor och äppelträd

Veza Canetti

Veza Canetti

Veza Canetti var gift med Elias Canetti och var även hon författare. Hon dog 1963 och fick inte uppleva sin makes nobelpris. Elias Canetti prisades 1981. Veza Canetti är känd för sin poesi, sina dramer och noveller. Jag har hittat en kortroman av henne som jag läste ut nyligen. Hon finns inte översatt från tyskan så jag läste på originalspråk.

Att läsa: Die gelbe straße

Martha Gellhorn

Martha Gellhorn

Martha Gellhorn var författare och en gång gift med Ernest Hemingway som belönades med nobelpriset 1954. Martha Gellhorn var journalist, krigskorrespondent och författare. Hon gick bort 1998 och 1999 instiftades ett pris till hennes minne, The Martha Gellhorn Prize for Journalism.

Att läsa: Liana, Den tredje vintern : reportage 1936-1990

Antonia Fraser

Antonia Fraser

Antonia Fraser är en brittisk författare och historiker. Hon var gift med den brittiska nobelpristagaren Harlold Pinter. Hennes bok om Marie Antoinette blev sedan film, eller i vilket fall baseras Sofia Coppolas film löst på hennes roman.

Att läsa: Henrik VIII:s sex hustrur, Marie Antoinette 

Och så en syster…

Thit Jensen

Thit Jensen

Thit Jensen var syster till den danska författaren Johannes V Jensen. Thit debuterade 1903 med berättelsen To Søstre och hon var starkt engagerad i kvinnofrågan i Danmark. Hon var bland annat för barnbegränsning. Flera av hennes historiska böcker har varit mycket populära i hemlandet. När jag hörde talas om henne beställde jag en bok av henne på Bokbörsen.

Att läsa: Den erotiske Hamster, Storken, Jørgen Lykke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.