Avslutning novell-lördag: Australien

Australiens flaggaDagens novell-lördag ingick som en del i Lyrans Jorden runtresa. Mycket roligt att kombinera två utmaningar. Jag har inte läst alla noveller i boken (än), men alla skrivna av kvinnor samt en annan har jag hunnit med. Jag recenserade dem jag tyckte passade bäst.

Bäst alla kategorier: Rita Marquands arv
Bästa twisten: Döda Christian
Mest feministisk: Rita Marquands arv
Vackrast språk: Radiologi

Det jag har lärt mig om Australien och australiensisk (kvinno)litteratur är kanske inte så mycket. Jag tyckte inte att det fanns en röd tråd genom novellerna, som jag har märkt tydligare i andra antologier. Nu är ju Australien ett större land och har fler invånare än exempelvis Kambodja och Rumänien, så det är kanske inte så konstigt. Många handlade om kärlek och om vardagsliv. I förordet skrev Jan Arnald om nybyggarlitteratur, men det måste varit i de novellerna skrivna av män, för det tyckte jag inte riktigt att jag fann hos kvinnorna.

Jag tyckte mycket om de flesta novellerna och fick mersmak på australienska författare. Många finns kanske inte översatta, men i det här fallet spelar det ju ingen roll. Jag ska snart surfa runt på Amazon och förbereda en önskelista till födelsedagen!

Nästa novell-lördag är inte bestämt. Efter alla åtaganden med julkalender och sf-helg tar jag en dag i taget. Länder på tur är Georgien, Polen och Brasilien.

2 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
  • Sven Erik Hansson22 december, 2013 kl. 11:23
  • Svara

  Det är ju så att man har en bild av den australiensiska befolkningen att den består av två grupper.Dels vita ättlingar från invandrade engelsmän och irländare och dels aborginer.Men den nuvarande befolkningen i Australien är betydligt mer blandad och den är väldigt stadsboende.
  Det verkar som att litteraturen som nämdes var inom den anglosaxiska befolkningen

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
   • Hanna22 december, 2013 kl. 11:47
    Författare
   • Svara

   Just det, det borde jag ha nämnt. Jag reagerade på att det inte var några aboriginer bland de kvinnliga författarna. Jag ska ta mig en titt på de manliga också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.