Australiens premiärminister håller feministiskt brandtal mot sexism

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ihd7ofrwQX0]

Australiens premiärminister Julia Gillard attackerar oppositionsledaren Tony Abbott.

Bakgrund: Talmannen Peter Skipper har skickat sexistiska sms, vilket har kommit till allmänhetens kännedom. Skipper har nyligen bytt parti från det liberala oppositionspartiet till det styrande Labour-partiet, vilkens majoritet är mycket tunn. Abbott vill att sexismen utreds och uppmärksammas. Skipper har avgått. Historien, som såklart inte är till Gillards fördel, fick en vändning efter hennes tal i parlamentet där hon attackerar Abbott för hans dubbelmoral.

I talet lyfter Gillard upp att Abbott under sin tid som minister sagt att det faktum att kvinnor är underrepresenterade på maktpositioner inte är något problem. Som svar på en förälders fråga om hens dotter ska får samma möjligheter som män när hon blir äldre, angav han att män är bättre lämpade att ha makt. Abbott har också hävdat att abort är att göra det lätt för sig. Abbott har också låtit sig fotograferas vid sexistiska budskap riktade mot Gillard, som ”Bitch” och ”Ditch the Witch”. Gillard talar också om att trots den hätska kritiken mot Skipper, har Abbott gått på hans bröllop.

I en kvart talar Gillard engagerat om hur hon och andra kvinnor utsatts för sexism och hur Abbott har ignorerat detta, eller direkt motverkat det. Hon synliggör hans fantastiska hyckleri. Lyssna och njut!

Läs även: DN

2 kommentarer

    • Anonym30 oktober, 2012 kl. 11:00
    • Svara

    oh yes, njutbart

  1. helig vrede när den är som vackrast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.