Recension: Alestig, Peter; Att utbilda en kvinna är att utbilda ett helt land; 2018

Att utbilda en kvinna är att utbilda ett helt landTimbro förlag har gett ut flera essäer och jag bestämde mig strax före jul att införskaffa alla som hade koppling till kvinnor och feminism. Peter Alestigs Att utbilda en kvinna är att utbilda ett helt land, var givetvis given. Peter Alestig är journalist och har varit Afrikakorrespondent. Han skriver om frågor som rör mänskliga rättigheter och hållbarhet.

Peter Alestigs tes är att genom att utbilda kvinnor så kommer vi att lösa många världens problem, speciellt i fattiga länder. Flickor får ofta ansvar för sina syskon och tvingas hjälpta till hemma, såsom för att hämta vatten. Att höja kvinnors utbildningsnivåer leder till att kvinnorna blir rikare och i sin tur investerar i sin familj och ser till att barnen utbildas. Outbildade kvinnor löper större risk att misshandlas av sina män och barnen löper större riska att få hälsoproblem. Att utbilda kvinnor är med andra ord viktigt för hela samhället.

Det är i konfliktdrabbade områden som kvinnor har lägst utbildning. Där människor strider, där prioriteras kvinnors utbildning bort. Där kvinnor utbildas går befolkningstillväxten ner för att utbildade kvinnor använder mer preventivmedel och satsar i större utsträckning på få barn att de får bra utbildning, istället för att skaffa så många barn som möjligt för att säkre pensionen.

Det är en mycket välskriven essä med väl underbyggda argument. Det är också en oerhört viktig text om något som prioriteras ner i många fattiga länder. Peter Alestig tar också upp frågan om mens och att menshygien är viktigt när man pratar om kvinnors utbildning, eftersom kvinnor som menstruerar ofta håller sig hemma, eller tvingas hålla sig hemma när de har mens. Jag tyckte särskilt om att han gjorde allt så levande genom exempel på kvinnor som fått möjlighet eller inte fått möjlighet till utbildning. Han har träffat kvinnor bland annat i Mali, Kamerun och Kenya.

Jämställdhet är inte en lyx man kan unna sig när allt annat är ”fixat”, jämställdhet är en viktig nyckel till välstånd. Det är det viktigaste att ta med sig från den här essän och det är bara att hoppas att flera människor inser detta, så att fler kvinnor kan ta sig ur fattigdomen, och därmed även deras familjer och i slutändan länderna de bor i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.