Recension: Roxvall, Anna & Persson, Johan; Att svika ett folk; 2018

Att svika ett folkJag älskar reportageböcker från världens alla hörn. När jag såg fotografen Johan Persson* sitta och signera böcker i ett hörn på bokmässan under en utställning av foton från Västsahara, blev jag intresserad. Att svika ett folk är en bok och ett reportage av honom och journalisten Anna Roxvall. Boken är utgiven på det nystartade Myteri förlag, ett förlag som som ger ut reportageböcker som går på djupet.

Konflikten i Västsahara verkar var olöslig. När spanjorerna lämnade området på 70-talet ockuperades landet av Marocko, en ockupation som inte erkänts av någon och fördömts av FN. 1992 skulle en folkomröstning äga rum i Västsahara som en led i fredsuppgörelse med Marocko. Men Marocko har förhindrat detta genom att påstå att de inte kan reda ut vem som får eller inte får rösta i en som omröstning. Idag sluter EU handelsavtal med Marocko och alla tycks ha glömt bort Västsahara.

Anna Roxvall och Johan Persson har gjort ett gediget reportage där de rest till den del av Västsahara som kontrolleras av Polisario (Västsaharas befrielserörelse), till flyktingläger i Algeriet och till den ockuperade huvudstaden El Aaiún. De har pratat med soldater, politiker och människor om bara försöker att överleva. De har blivit jagade av polisen i  El Aaiún och sovit under stjärnorna i Tifariti. Samtidigt har en ständig kampen om att få en intervju med Margot Wallström pågått. De ville träffa henne för att reda ut varför Sveriges erkännande av Västsahara inte har blivit verklighet.

Den här typen av reportageböcker tilltalar mig verkligen. Det ska, enligt Myteris hemsida, vara en slags P3 Dokumentär i bokform, och det tycker jag stämmer. Jag fick en bra bild av läget i Västsahara och deras folk, som till stor del lever på flykt och för konflikten och dess problematik. Tillsammans med fantastiska bilder fick jag känsla för, inte bara hur det är, utan också hur det ser ut. Med tanke på att den numera tillfälliga regeringen gått ut hårt med att erkänna Palestina, är det inte mer än rätt att de får ingående frågor om Västsahara. Just Västsahara har varit en mycket viktig fråga för många socialdemokrater och SSU.

Boken är trycks på tidningspapper och trots att det förde med sig trycksvärta på fingrarna, tyckte jag att det var lite coolt. Den enda negativa med att ha läst boken är att jag nu går runt med ett stort gräm över att jag bara köpte den och inte även den från Burundi för bara 50 kronor extra.

Läs mer: Adlibris, Bokus

*) Ja, den Johan Persson som satt i Etiopiskt fängelse tillsammans med Martin Schibbye.

Signerat ex av Att svika ett folk

Jag fick mitt ex signerat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.