Recension: Lövestam, Sara; Grejen med ordföljd; 2018

Grejen med ordföljdJag älskar verkligen Sara Lövestams grammatikböcker! Nu är den jag verkligen längtat efter här – Grejen med ordföljd. Den handlar till stor del om satsdelar, vilket är det absolut roligaste med grammatik, om du frågar mig. Grejen med ordföljd ges, precis som sina föregångare, ut på Piratförlaget.

Sara Lövestam tar oss igenom satsdelarnas underbara värld genom fantastiska liknelser, illustrationer och positionsscheman. Glöm aldrig positionsscemat! Genom en stort portion humor och såklart allvar i grunden, lär Lövestam oss allt om svenska språkets ordföljd. Som SFI-lärare vet hon mycket om vilka svårigheter människor med andra modersmål har och hon visar oss vilka logiska och ologiska regler som finns i svenskan. Det borde ge de flesta av oss en tankeställare om hur svårt det kan vara att lära sig vårt språk.

Jag tänker att Grejen med ordföljd och dess föregångare och efterträdare kan fylla en bra funktion i inlärandet av grammatik. Lövestam gör det roligt att lära sig och är hon bara hälften så rolig lajv som i sina böcker så önskar jag att alla elever kunde få ha henne som lärare, såväl utlandsfödda som svenskfödda.

Som någon som inte studerar svenska språket*, utan bara är intresserad, tror jag att jag är precis rätt målgrupp för Grejen med ordföljd. Jag har ett stort intresse för grammatik, jag behöver friska upp mitt minne och jag är som Sara feminist och uppskattar hennes feministiska undertoner och fyndigheter. Kort sagt, riktiga Hanna-böcker!

*) Men jag har högskolepoäng i svenska språket och det kan spelar såklart in för förståelsen.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.