Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Jansson, Alxander, Jensfeldt, Sofia & Strand, Silvy; Askungen; 2018

Recension: Jansson, Alxander, Jensfeldt, Sofia & Strand, Silvy; Askungen; 2018

AskungenKvällens godnattsaga var en sprillans ny bok från Olika förlag. Askungen är en gammal klassisk saga, men i Alexander Jansson och Sofia Jensfeldts version är handlingen lite annorlunda. Silvy Strand har illustrerat med färgsprakande bilder. Boken är den första i en tänkt serie, moderna sagor.

Sagan är nästan som den ursprungliga. Men Askungens styvsystrar är nu två manliga kusiner och prinsen är en prinsessa. Askungen får också lov till att ha sin egensydda klänning på sig och den är underbart vacker i regnbågens färger. Slutet är detsamma, hon får prinsessan och de lever lyckliga i alla sina dagar.

Jag föll för den här boken! Den var genusmedveten och politisk korrekt, men det funkade. Jag har på senare tid insett att mycket som är just politiskt korrekt inte alltid blir så bra. Handlingen och drivet försvinner ibland och i värsta fall slår normkritiken knut på sig själv och blir stereotyp istället. I den här är Askungen rödhårig och prinsessan är färgad och dessutom kurvig med en mage som aldrig skulle platsa i Disneys varianter. Men drivet finns där och det är inget som stör. Det är en fin saga med underbara bilder och ett lyckligt slut!

Jag har läst boken för mina barn, men den lilla (snart två) är fortfarande för liten för att uppskatta. Hon blev ledsen när hon såg bilden där Askungen satt och grät och ville trösta, vilket väl visar att hon blev berörd av det fina illustrationerna. Den stora (sex år) tyckte om den och älskade den regnbågsfärgare klänningen. Han hade inte den ursprungliga sagan i färskt minne och köpte slutet rakt av, utan att ens kommentera.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.