Älskade Bridget Jones kom tillbaka – men ville vi det?

Bridget Jones dagbokHelen Fielding har skrivit en tredje bok om Bridget Jones, antihjältinnan som blev många unga kvinnors förebild i mitten av nittiotalet. I den nya boken är Bridget 50 år och änka. Hennes Mr Darcy dog i tjänsten på ett uppdrag i Sudan. Med den informationen blev i alla fall inte jag sugen på att läsa boken. Jag tyckte redan att andra boken var för mycket med thailändskt fängelse (”man får inte bortse de dietmässiga fördelarna med att sitta i thailändskt fängelse”) och lite väl många turer fram och tillbaka i med Mark Darcy. (Det enda bra i den boken var när Jones ska intervjua Colin Firth som spelar Mr Darcy i Stolthet och fördom, men också spelar hennes Mark i filmerna. Tyvärr fick vi inte se den scenen på vita duken.) Så nej, jag tänkte inte läsa någon mer bok särskilt inte om Mark Darcy inte längre lever.

Men så läste jag denna fantastiska recension i dagens Expressen av Therese Bohman. Skribenten menar att Bridget Jones var, precis som TV-serien Sex and the city, en feministisk lightvariant där kvinnor visserligen uppmanades att vara sig själva, men där det i praktiken handlar om att vara en typ, antingen en karaktär i Sex and the city eller vara just som Briget Jones. Kvinnorollen vidgades, men var fortfarande snäv. Jag älskade Bridget Jones, men jag är glad att jag inte strävade efter att vara som henne. Men vi måste komma ihåg att en singelkvinna som lever sitt liv och röker och dricker för mycket, var tämligen unik när Bridget Jones uppfanns för 20 år sedan. Idag finns det hur många chick lit som helst och det är inte kontroversiellt att kvinnor går på krogen och tar raggandet i egna händer.

Therese Bohman skriver att i den tredje boken får den medelålders Bridget äntligen vara en människa istället för en typ. Ett litet feministiskt framsteg kallar hon det. Det har som sagt gått 20 år sedan den första boken kom ut och även jag har blivit äldre. Det feministiska framsteget låter ytterst intressant måste jag säga så det får nog bli att läsa boken. Jag väntar nog tills den kommer ut på svenska.

2 kommentarer

  1. Jag känner mig och också tveksam till om man vill ha Bridget Jones som medelålders änka, men kommer nog ändå ge boken en chans framöver. Älskade första boken om Bridget, men var mest ljummen inför tvåan. Uppföljaren saknade den sköna ärligheten som gjorde ettan så bra.

      • Hanna27 oktober, 2013 kl. 06:04
        Författare
      • Svara

      Nej, det är just det. Nu har de i två böcker fått varandra och äntligen ska gifta sig och så där han. Känns inte helt upplyftande. Uppföljaren var ju direkt tramsig många gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.