Dagens feminist: Petra Hůlova

Petra HůlovaKort fakta

Född 1979 i Prag.
Har gjort ett utbytesår i Mongoliet.
Debuterade 2002 med Allt detta tillhör mig.

 Petra Hůlovas feministiska gärning

Jag har inte fått det bekräftat att  Petra Hůlova kallar sig feminist, men eftersom hon skriver i allra högsta grad feministiska böcker så får hon vara hedersfeminist precis som Alice Munro.

Petra Hůlova föddes och växte upp i Prag. Hon har ett särskilt intresse för Mongoliet och dess språk och kultur. Hon pluggade ett år i Ulan Bator och inriktningen utmynnade så småningom i romanen Allt tillhör mig. Det är en kvinnohistorisk roman om fyra generationer kvinnor i Mongoliet.

Hon har skrivit sju romaner, men bara en till, För medborgarens bästa, finns på svenska. Hon har vunnit flera priser för sina romaner i hemlandet Tjeckien.

Hůlova bor i Prag med sin man och sina två barn.

 Petra Hůlova och jag

Jag läste henne första gången i novellsamlingen Tjeckien berättar: I sammetens spår. Trots att det inte var den bästa novellen i den samlingen, blev jag sugen på att läsa mer. Allt detta tillhör mig är en riktigt bra roman och det är dessutom roligt att någon skrivit så kunnigt och detaljerat om mongoliska kvinnor.

Petra Hůlova kommer till bokmässan 2014 och jag ser fram emot att lyssna på henne!

Verk av Petra Hůlova som jag läst och recenserat

Allt detta tillhör mig 2002

Genom frostat glas 2004

För medborgarens bästa 2010

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.