Recension: Beard, Mary; Kvinnor och makt; 2017

Kvinnor och maktMary Beard är professor i antikens historia och jag har tidigare läst vad hon skrivit on Pompeji. Kvinnor och makt kom nyligen ut på svenska på Norstedts och i den beskriver Beard hur kvinnoförtryck är en del av den västerländska kulturen.

Mary Beard börjar med att berätta om den västerländska litteraturens födelse och första gången det finns nedtecknat att en man säger åt en kvinna att hålla tyst. Penelope blev tillsagd av sin son Telemachos att vara tyst och dra sig tillbaka till sin vävstol. Detta finns illustrerat på en kruka från 500-talet. Beard jämför sedan med kvinnor idag som tystats och i värsta fall blivit citerade av män som inte tystats för samma sak så sent som för något år sedan.

I den andra delen av boken skriver hon om kvinnor och makt och de olika måttstockar som män och kvinnor möter. Värsta exemplet  var nog ett så kallat Medusa-huvud, ett halshugget huvud, där kvinnliga politiker som Hillary Clinton och Angela Merkel får sina huvuden inklistrade. En bild med Clinton som huvud och texten Trump (istället för triumf), gick att köpa i amerikanska souvenir-butiker under valet 2016.

Boken är bara på dryga 150 sidor, men den är faktaspäckad. Det är egentligen två föredrag som Beard har hållit, men det funkade fint att läsa dem som essäer. Även om det väl inte egentligen var någonting nytt i boken, var det kraftfullt att få det så svart på vitt att kvinnoförtryck faktiskt är en så integrerad del av vår kultur att vi knappt reflekterar över det. Det är hög tid att vi gör det och att vi slutar acceptera att kvinnor behandlas efter annan måttstock. Sedan ska vi i västvärlden inte slå oss för bröstet för att det finns dem som är värre, vi kan gott ta itu med våra egna problem ändå.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] om boken har Feministbiblioteket, med näsan i en bok, Ewelinas bokblogg och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.