Ace awareness week 2022: En vecka att uppmärksamma

Prideböcker i Berlin

Prideböcker i Berlin. Inför Pride uppmärksammas böcker med HBTQI-tema och som du kan se finns även Loveless av Alice Oseman, som har ett ace- och arortema. Juni 2022.

Om ungefär en månad är det Ace awareness weekAce står för asexuell och är något som ofta kommer bort när man talar om HBTQI-personer. Jag har lärt känna Elin Westöö, som skriver mycket om ace och aro (som betyder aromantisk) på sitt Instagram och tillsammans henne hade jag tänkt att uppmärksamma veckan. Det ska vara fokus på ace, men jag tänkte även ta med aro, för att bena ut skillnaden och för att ge även det lite uppmärksamhet.

Jag vände mig till RFSL för att få korrekta definitioner av ace och aro.

Asexuell flagga

Asexuell (ace): En person som inte blir kåt på personer, som inte är intresserad av att ha sexuella relationer, eller som blir kåt på personer eller är intresserad av att ha sex bara under vissa förutsättningar. Olika personer är asexuella på olika sätt. Att vara asexuell och aromantisk kan hänga ihop, men behöver inte göra det.

Aromantisk flagga

Aromantisk (aro): En person som inte blir kär i personer, som inte är intresserad av att ha kärleksrelationer, eller som blir kär i personer eller är intresserad av att ha kärleksrelationer bara under vissa förutsättningar. Olika personer är aromantiska på olika sätt. Att vara aromantisk och asexuell kan hänga ihop, men behöver inte göra det.

Jag tänker att det inte är så många som känner till asexualitet och aromanticism och att det behöver belysas mer. Därför vill jag hänga på den här veckan. Inför kommer jag att läsa något böcker som Elin rekommenderat. Under veckan kan ni på Feministbiblioteket förvänta er boktips, recensioner och personliga berättelser (som Elin står för, jag har ju ingen sådan erfarenhet).

Du som läser detta och också vill uppmärksamma veckan får jättegärna göra det. Den officiella hashtagen är #AceWeek och #AceWeek2022.

Elin Westöö kan du följa på Instagram och hon rekommenderar två bra sajter för mer information:

Elin Westöö med ace- och aroflaggor

Elin Westöö med ace- och aroflaggor.

1 ping

  1. […] Tre återkommande begrepp att ha koll på under veckan är ace, som betyder asexuell, aro, som betyder aromantisk och aroace, som betyder att man är både asexuell och aromantisk. För definitioner av vad asexualitet och aromanticism är, se mitt tidigare inlägg om aceweek. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.