Ace awareness week 2022: Elin Westöö om att ord har betydelse

Elin Westöö

Följande text är ett gästinlägg av Elin Westöö, som du kan hitta på Instagram och blogg

Tolvslaget som inledde år 2021 var väldigt speciellt för mig. Det var då jag lämnade ordet ”hetero” bakom mig och började identifiera mig som asexuell och aromantisk. Det var inte en förändring som kunde märkas på utsidan och jag hade inte blivit öppet med det än. Det var inget storslaget firande utan jag låg bara och lyssnade på fyrverkerierna som hördes från stan utanför. Men det märktes på insidan.

Att sluta se mig som ”straight” och omfamna identiteten som asexuell och aromantisk gjorde inte att jag blev en annorlunda person. Jag har alltid varit den jag varit och fungerat på samma sätt på insidan. Det här som gäller attraktion och identitet är ingenting vi kan styra över själva. Något som vi däremot kan förändra är sättet vi ser på oss, vilka ord vi använder och att vi faktiskt börjar acceptera oss själva för vilka vi är.

Jag visste att jag inte var attraherad till personer av samma könsidentitet som jag själv (jag är cis-kvinna) men kände ju ingenting för personer av motsatt kön heller. Därför blev ordet ”heterosexuell” som jag använde, i brist på annat, ett ord som skavde på insidan. Jag såg det som att jag inte riktigt fungerade och sökte efter förklaringar på varför det inte stämde eller hur jag skulle kunna förändra mig. I stället i mitt sökande hittade jag då dessa andra ord – identiteterna asexuell och aromantisk och förstod att det enda jag skulle förändra var att börja bli stolt över den jag är, det perspektiv och de erfarenheter jag faktiskt har.

Ord har väldigt stor betydelse! Många personer vittnar om att de tänkt om sig själva som ”trasiga” eller ”icke-fungerande” innan de också förstod att de är asexuella och/eller aromantiska. Dessa ord fann jag genom mitt intresse för HBTQIA+, min vilja att lära mig och genom mitt intresse för böcker. Nu brinner jag för att berätta om det här så att fler kan känna sig styrkta av att vara stolta och glada över sig själva. Kanske kan det betyda något för fler som är som jag var för ett par år sedan – mitt i ett sökande efter sig själva och efter ord som passar.

Asexuell och aromantisk är två identiteter som är utanför det heteronormativa och därför kallas queera. De flesta känner till bokstavskombinationen HBTQ och då finns detta med under Q:et, men ofta skriver man numera också HBTQA+ för att särskilt synliggöra. Bokstaven A står för asexuell, aromantisk och agender. Agender är en könsidentitet och det kommer jag inte skriva om då det inte gäller mig som cis-person. Asexuell handlar om att aldrig eller väldigt få gånger i sitt liv uppleva sexuell attraktion till andra. Aromantisk handlar om att aldrig eller väldigt få gånger i sitt liv uppleva romantisk attraktion till andra, vilket handlar om förälskelse och att älska någon på det sättet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.