Stockett, Kathryn; Niceville; 2009

NicevilleJag fick boken Niceville av min svägerska för att hon tyckte att den platsade i Feministbiblioteket. Sedan fick jag ett tips på Twitter av @glitterfittorna att det är en bok att längta hem till. Jag blev då verkligen sugen på att läsa den. Boken kom ut 2009 i USA och kom i svensk pocket förra året. Den finns också att hyra som film i din närmaste DVD-butik.

Miss Skeeter kommer tillbaka till småstaden Jackson i Mississippi efter college med författardrömmar, men istället för att göra något åt det återgår hon till sitt tidigare liv med bridgeklubb och tennisspelande med väninnorna. Rasmotsättningarna är stora och hennes väninnas tjat om att de svarta hembiträdena inte ska få använda samma toaletter som den vita familjen, retar henne. Men att protestera mot rasmotsättningarna i Mississippi på 60-talet var förenat med stor fara och Skeeter vågar inte säga emot dem som hyllar segregationen. Hon tänker också mycket på det hembiträde som var anställt i hennes familj och som uppfostrat henne. Hon är inte längre kvar i familjen och Skeeter vet inte vad som hänt henne. Hon lär känna en väninnans hembiträde Aibileen, och då börjar hon tänka mycket på de svarta kvinnornas roll i de vita människornas uppfostran. Honfår en idé om att skriva en bok där svarta hembiträden får berätta sin historia och hon bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt med den kvinnan som hon växte upp med.

Niceville är en fantastiskt bra bok om svartas kvinnors historia, vänskap mellan kvinnor och rassegregation. Det ÄR verkligen en bok att längta hem till och jag ville aldrig att den skulle ta slut, samtidigt som jag inte kunde lägga den ifrån mig. Den som är intresserad av svarta kvinnors historia ska läsa den här boken. Boken ger också en bakgrund till den feministiska inriktningen ”black feminism”, som har fungerat som kritik mot den feminism som vita kvinnor i USA drev. Svarta kvinnor har haft svårt att känna igen sig den enorma kritiken mot hemmafruar som var en av de största frågor som 60- och 70-talens feminister drev. De svarta kvinnorna hade knappast haft råd att inte jobba och på grund av att det ansågs de av många feminister inte ha några jämställdhetsproblem. Den svarta feminismen (i Sverige kallad antirasistisk feminism) ville belysa att svarta kvinnor också levde i förtryck. Niceville är de svarta kvinnornas berättelse och den skildrar deras problem, inte bara gentemot vita, utan också gentemot män.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Boksidan, GP, DN (filmen)

4 kommentarer

4 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

    • knyguziurkeG10 maj, 2012 kl. 01:59
    • Svara

    Jag håller på att lyssna på den här boken just nu när jag promenerar med barnvagnen eller lillan tills hon somnar. Håller med dig att det är intressant och såklart älskar jag det kvinnliga perspektivet.

    Jag letade men hittade inte Atwoods ”Handmaids Tale” i ditt bibliotek. För mig är den feministisk bok (skönlitterär) nr 1. Så stark och omskakande omsamhället där kvinnan har helt reducerats till sin kropp och är livmoder på ben…Läs läs läs den!

    1. Jag älskar Atwood så självklart ska jag läsa den! Om du vill får du gärna skriva en gästrecension på den Men jag ska genast skriva upp den på min att-läsa-lista.

  1. Den står på min att-läsa-lista inför sommaren. Har varit sugen på att läsa den ett bra tag men inte hunnit och nu är jag lite glad att jag har upplevelsen framför mig.

    Jag har gett bloggandet en ny chans förresten, det är därför du inte känner igen min signatur.

    1. Kul att du har börjat blogga igen! Och jag lovar att du inte kommer att bli besviken när du läser boken.

  1. […] Kathryn Stockett – Niceville: En helt underbar bok om svarta hembiträden i det rasistiska Mississippi på 60-talet. En journalist, som inte hyser samma åsikter som sina väninnor skriver en bok som bygger på intervjuer med hembiträden. När den kommer ut och folk förstår att det är deras stad det handlar om, bryter helvetet lös. Läs den – det är en order! […]

  2. […] Kathryn Stockett – Niceville: Det är en fantastisk bok om hur överklasskvinnorna behandlade sina svarta hembiträden i en […]

  3. […] Andra som skrivit om boken: Bokbrus, Camillas boklåda, Feministbiblioteket. […]

  4. […] lite funderande tror jag att jag och Miss Skeeter från Niceville skulle ha potential att bli goda vänner. Hon respresenterar det som jag önskar att jag hade varit […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.