Månadens feminist: Sook-ja Hong

Sook-ja Hong

Kort fakta

  • Född 1933 i Seoul.
  • Hon var Sydkoreas första kvinnliga diplomat 1965.
  • Hon var även Sydkoreas första kvinnliga presidentkandidat 1987.

Sook-ja Hongs feministisk gärning

Sook-ja Hong är nog för det flesta i Sverige tämligen okänd. Hon är en sydkoreansk författare, professor och feministisk aktivist. Som barn fick hon tidigt insikt i ojämställdheten mellan könen. Efter hennes födelse blev modern hårt ansatt för att hon inte fött någon pojke. Bland annat ville man att maken skulle skaffa sig en konkubin. Sook-ja Hong fick senare en lillebror, men hon levde alltid med vetenskapen om könens olika värde.

Hon läste vid Donggukuniversitetet i Seoul och senare på Boston University. Efter examen i Boston började hon jobba för det koreanska utrikesdepartementet. 1965 blev hon vicekonsul på Sydkoreas konsulat i New York. Det var första gången i landets historia som en sådan post gått till en kvinna.

1987 var det presidentval i Sydkorea och det är sedan dess som landet betraktats som en demokrati. Sook-ja Hong  ställde upp i presidentvalet för det socialdemokratiska partiet, ett parti hon varit med och startat. Hon hade inte så stor chans och det var män som fick mer medieutrymme än hon. När hon lämnade valkampanjen sa hon att hon inte haft för avsikt att bli vald utan hon ville göra ett politiskt statement (källa Wikipedia). Hon sa att hon visste att det socialdemokratiska partiet inte var tillräckligt starka och att Sydkorea var för mansdominerat samhälle för att en kvinna skulle kunna bli vald till president.

Sook-ja Hong har vigt sitt liv till att kämpa för kvinnors rättigheter. Hon har varit pionjär på många sätt, men Sydkoreas första president var en annan kvinna (som det senare skulle bli kontroverser kring och som skulle avsättas, men det är en annan historia).

Sook-ja Hong och jag

Jag googlade sydkoreanska feminister inför seminariet om feminismen i Sydkorea på bokmässan. Sook-ja Hong kommer såklart inte, men det vari roligt att läsa på lite om en förgrundsfigur för jämställdhetssträvan i Sydkorea. Hon verkar helt klart vara en häftig person och det ska bli intressant att höra om hon nämns på seminariet.

2 kommentarer

  1. Wow, vilken inspirerande kvinna!

      • Hanna28 augusti, 2019 kl. 10:27
        Författare
      • Svara

      Ja! Så cool!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.